To je to što me zanima!

Kineski ledolomac je zaglavio na putu prema ruskom brodu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Ekspedicija je prema Antarktici krenula početkom prosinca s Novog Zelanda. Brod je od utorka okovan ledom, a u akciju spašavanja krenula su tri kineska ledolomca
Vidi originalni članak

Ruski znanstveni brod sa 74 člana posade ostao je zarobljen u ledu kod Antarktike. Brod je okovan ledenim santama od utorka, a u akciju spašavanja krenula su tri kineska ledolomca

Posada broda ponadala se da će ih spasiti kineski ledolomac još u petak, no na putu prema njima brod Xue Long i sam je zaglavio u zaleđenom oceanu, javlja CNN. Kapetan Wang Jiangzhong kazao je kako su zaglavili samo šest nautičkih milja od ruskog znanstvenog broda. Kapetan je istaknuo kako trenutačno čekaju da vjetar otpuše sante kako bi im se mogli približiti.

- Nedugo nakon što smo se čuli s posadom ledolomca, bili su blizu. Loša je vijest što se led nalazi 20 km od mjesta gdje smo sada - rekao je vođa ekspedicije Chris Turney.

Naleti vjetra oko zarobljenog broda dosežu brzinu od 70 km na sat. Ako bi snježna oluja ugrozila spašavanje, putnici i posada na brodu imaju dovoljno zaliha hrane. Unatoč problemima u kojima su se našli, znanstvenici su nastavili sa svojim istraživanjima. 

Ekspedicija je prema Antarktici krenula početkom prosinca s Novog Zelanda. Njome se obilježava 100. obljetnica putovanja slavnog istraživača Douglasa Mawsona. Pola ljudi na brodu su turisti koji pomažu znanstvenicima.

Idi na 24sata

Komentari 43

  • propala komunjara 28.12.2013.

    Šta čekaju Ameri

  • ćazim_1 28.12.2013.

    Ovi kinezi odsvukud izviru. Samo vi kupujte kinesku robu, eto vam ih sutra pod vašim prozorom.

  • Anker 28.12.2013.

    Zadnje riječi kapetana TITANIKA bile su uh je ote led

Komentiraj...
Vidi sve komentare