To je to što me zanima!

Okrugli stol o Istanbulskoj konvenciji - ravnopravnost ulazi u školski program u Hrvatskoj

Od iduće školske godine tema ravnopravnosti muškaraca i žena trebala bi biti uvrštena u sve obrazovne planove i programe u Hrvatskoj
Vidi originalni članak

Tema ravnopravnosti muškaraca i žena od iduće školske godine trebala bi biti uvrštena u sve obrazovne programe u Hrvatskoj.

Zaključeno je to danas na okruglom stolu u Saboru na temu provedbe obaveza preuzetih ratifikacijom Istanbulske konvencije 2018. godine.

- Već od iduće školske godine na svim razinama obrazovanja u nastavni plan i program trebalo bi uključiti pitanje ravnopravnosti žena i muškaraca, uzajamnog poštovanja i nenasilnog rješavanja sukoba. - istaknula je SDP-ova saborska zastupnica Sabina Glasovac.

Okrugli stol je održan radi bolje komunikacije između institucija i civilnog sektora, a sudjelovale su brojne predstavnice nevladinih udruga i pravosudne stručnjakinje.

- Potrebno je upregnuti sve mehanizme u provedbu Istanbulske konvencije jer je zbog covid pandemije, zatvorenosti u prostore, ali i zbog inflacije nasilje u obitelji eskaliralo. - poručila je Glasovac.

Zlata Đurđević sa zagrebačkog Pravnog fakulteta upozorila je da Hrvatska nije ispunila sve preuzete obaveze jer je i dalje prisutno alternativno rješavanje sporova koje je zabranjeno Konvencijom.

Kao problem navela je i dvostruka uhićenja, jer policija često uhićuje i žrtvu i to zato što je uvrijedila počinitelja koji ju je pretukao, a prekršajni sudovi u konačnici osuđuju i žrtvu i počinitelja.

'ČITAM I NE VJERUJEM' Bivša ministrica obrazovanja Divjak oplela po Fuchsu zbog gledanja utakmice u školama

Odvjetnica Autonomne ženske kuće, Sanja Bezbradica Jelavić ustvrdila je da postoji ogroman raskorak između onoga što propisuje zakon i provedbe u praksi.

Dok je koordinatorica Centra za žrtve rata, Rosa Nela Pamuković istaknula da ne postoje krizni centri za silovane žene, a zanemareno je i seksualno nasilje počinjeno u ratu.

Govoreći o psihološkom aspektu, psihologinja Anita Lauri Korajlija upozorila je da su žene u nasilnim odnosima stalno izložene prijetnjama da im se neće vjerovati, da će ih se proglasiti ludima ili će im se oduzeti djecu.

- Istraživanja, pak, pokazuju da je lažnih prijava malo, svega oko 4 posto, u najkonfliktnijim odnosima do 12 posto, a u tim slučajevima najčešće su očevi ti koji lažno prijavljuju, a ne majke. - rekla je Korajlija.

PROMO Iz Zagreba kreće promjena za veću ravnopravnost žena

Zastupnica Sabina Glasovac upozorila je i na to da se u državnom proračunu jasno ne vide sredstva koje se izdvajaju za preuzete obaveze, jer su stavke razbacane po različitim resorima, a ukupan iznos ostaje zamućen i nejasan.

- Ne možemo u ovom trenutku reći s koliko novca Hrvatska financira implementaciju konvencije. - rekla je Glasovac.

Sedam nevladinih udruga, koja imaju skloništa, financiraju se po projektima, a od države dobiju nešto više od dva milijuna kuna za godinu dana, upozorile su njihove predstavnice.

Okrugli stol u Saboru na temu provedbe Istanbulske konvencije inicirala je Autonmna ženska kuća Zagreb, uoči svjetske kampanje koja počinje 25. studenoga Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava 10. prosinca Međunarodnim danom ljudskih prava.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • mrTrobec 22.11.2022.

    Ahhhhahaa, udaviti ću se, zar i u Vukovaru? To je kao i obično neka podla prevara

Komentiraj...
Vidi sve komentare