To je to što me zanima!

Postigli su dogovor: Banke će smanjiti kamatu na švicarce!

Švicarac je danas oslabio za 8 lipa, na 7,08 kuna. No u udruzi Franak ne vide konačno rješenje. Prijedlog Rohatinskog, kažu, uopće ne pomaže dužnicima
Vidi originalni članak

Predsjednici i članovi uprava banaka sastali su se u četvrtak u Ministarstvu financija, a pridružio im se i guverner HNB-a dr. Željko Rohatinski, doznaje Jutarnji list. Dogovorili su pet koraka za plan spašavanja dužnika koji imaju kredit u Švicarcima. 

U prvom koraku banke smanjuju kamate na kredite u švicarskim francima, to vrlo brzo. Drugi korak je uvođenje bankama poreza na aktivu na kredite u švicarskim francima. Koliki će taj porez biti nije utvrđeno. U trećem koraku donijeli bi se kriteriji za pomoć ugroženim dužnicima, odnosno onima koji su digli najviše sto tisuća eura kredita, na rok od najmanje 20 godina, koji su tim novcem kupili prvu nekretninu i koji svoj kvadrat nisu platili više od 1900 ili možda 2000 eura. 

Četvrti korak je da se svima koji ne ispunjavaju socijalne kriterije također omogući olakšanje u otplati. No, njima će se sva razlika u tečaju knjižiti kao dug koji će s kamatama otplatiti na kraju. Peta i konačna točka jest da će svi ti modeli biti unijeti u novi zakon koji bi jednako vrijedio za valutne klauzule u švicarskim francima kao i za one u drugoj valuti.

Žrtve franka se spremaju za prosvjede

Guverner Rohatinski otvoreno je stao na stranu banaka. Njegov prijedlog jednako je loš kao i prijedlog bankara, a Vladin je možda najmanje loš, kaže Tomislav Prpić iz udruge Franak, koja okuplja dužnike u švicarcima. Iako je franak danas neznatno pao, sa 7,16 na 7,08 kuna, financijsko tržište toliko je turbulentno da se ne zna što slijedi. A konačni sastanak Vlade i banaka očekuje se tek idući tjedan. 

Najbolje bi bilo, smatraju u udruzi Franak, da se smanje kamatne stope, privremeno obustave ovrhe i pljenidbe plaća, jer sve više građana ne može više otplaćivati kredite vezane uz švicarske franke. Traže i ukidanje valutne klauzule te konvertiranje kredita u kune. Na Facebookovim stranicama udruge mnogi pozivaju na prosvjede jer im je “voda došla do grla”. No čelništvo udruge smiruje tenzije i kaže da neće stati iza tih prosvjeda. 

Guste Santini, ekonomski analitičar, smatra da je guverner Rohatinski pokazao i više nego dobru volju kako bi se taj problem napokon riješio.

- Rohatinski je pokazao veliku socijalnu osjetljivost. HNB nesrazmjerno sudjeluje kako bi ta priča konačno završila - kaže Santini. Istodobno upozorava da će problem franka biti "lahor naspram oluje" koja bi nas mogla zadesiti ako se ne pokrene domaće gospodarstvo. Guverner se založio da se franak dužnicima zamrzne na 6 kuna te da se razlika tečaja  preseli i odgodi za naplatu kasnije, i sve to kao nerizični plasman.

Idi na 24sata

Komentari 83

  • user_61566 13.08.2011.

    Sreli se Mujo i Haso ;i pita Haso Muju: I bolan kako ti je sad otkad si digao kredit? Ah, Haso što da ti pričam ,spavam ko beba. Što ,tako dobro? Kako dobro moj Haso sat vremena spavam ,sat plaćem!

  • fijuman 12.08.2011.

    To je suprotno EU pravu na koje se svi spremamo i pozivamo a također i važećem neidelanom Ustavu. Diskriminacija i ništa drugo! Jednima se pomaže a drugima ne, onda treba redefinirati kredite i svih drugih valuta iako je po zakonu kojega se nitko ne pridržava pa ni Vlada jedino platežno nacionalno sredstvo u RH kuna i ništa drugo. Političari se toliko hvale patriotizmom a da svoju nacionalnu valutu niti čuvaju niti cijene.

  • BlackRaven 12.08.2011.

    Nema druge nego nacinonalizacija banaka, to je valjda svima jasno sada.. i tak osu naše, pošto rade s našim novcem, a odavde su iznijeli oko 20 milijardi čistog profita u najžešćoj krizi. .Doslovno je smiješno kad ovi naši lopovi idu vanka po kredu , tj ide da mu dupe vidi puta po našu lovu i tako, koju mu onda još i masno naplate.. Učinite sljedeće - plaćajte kešom, zatvorite sve račune koje imate kod njih . Pa da vidiš panike.. Mjesec dana nema korištenja kartica, lova koja sjedne na račun - dignite je svu i odmah..Ja jesam, usrali su se ko grlice samo na mene jednoga.. Kaže meni žena "nismo Vas u mogućnosti isplatiti , pošto onda nećemo imati za sve ostale" - rekoh , to nije moj problem, ja žeilm MOJU lovu sad i odmah..E da vidiš panike onda..Niš im nedam više..Ni oni meni ne daju, kad sam ih pitao za oročenje , ponudili su mi 1/3 njihove zatezne kamate - reko , pa jeste vi normalni? Ajde briši, i daj nmi moju lovu, doma ću je u čarapi čuvat radije..Sve plaćam kešom striktno, i imam mir ...

Komentiraj...
Vidi sve komentare