To je to što me zanima!

Omča ovrhe: Dokumentarac prikazuje svu dramu blokiranih

Svi su oni imali zajedničku crtu ovršne radnje, što mi je dalo indikaciju da se kod nas organizirano pljačka i ubija ljude, kaže Josip Juretić čiji će dokumentarni film biti prikazan krajem mjeseca
Vidi originalni članak

Hrvatski Ovršni zakon je nakaradan. Već četiri puta je mijenjan, a svaka inačica je sve gora i gora, i to nauštrb građana, tvrdi Josip Juretić, autor dokumentarnog filma “Ovršna mafija”, koji će krajem mjeseca biti javno prikazan.

Za snimanje filma odlučio se zbog svih blokiranih građana, ali i iz osobnih razloga jer je i sam žrtva ovrhe. Dok je radio u Austriji, Porezna uprava u Hrvatskoj ga je ovršila, a potom su priznali da su pogriješili. Četiri godine nakon toga Juretić još nije dobio ovršeni iznos na račun. Stoga je odlučio prikupiti svjedočenja ovršenih ljudi, njihove ispovijesti i priče. Sakupio je više od 800 minuta materijala.

U istraživanju je došao i do dokumenata krim policije kojima se, kako kaže, potvrđuje da se zbog ovrha i nemogućnosti otplate dugova lani u Hrvatskoj ubilo čak 1820 ljudi.

- Svi su oni imali zajedničku crtu ovršne radnje, što mi je dalo indikaciju da se kod nas organizirano pljačka i ubija ljude - kaže Juretić i dodaje kako je u razgovoru s kontrolorima Hrvatskih željeznica saznao da se zbog ovrha mjesečno pod vlak baci od 10 do 15 ljudi.

- Ako je to istina, onda je to šokantno i užasno, ali o tome treba pričati. Činjenica je da država parazitira na nama jer su iznosi na ovršenim ljudima nevjerojatni. S druge strane, tu su odvjetnički lobiji koji su taj zakon i progurali - kaže Danijel Galović iz inicijative Ovršni ustanak. Članovi inicijative najavljuju veliki prosvjed 3. ožujka na Zrinjevcu u Zagrebu.

Idi na 24sata

Komentari 283

  • emavalentic 27.02.2018.

    Ovrhe i blokade se događaju samo nekome drugome? Ti si siguran, sigurno radno mjesto, u plusu na tekućem ? Jedna jedina nepredviđena situacija, možda iznenadna bolest, možda nepravedno izgubljeni sudski spor ili zagubljeni račun i pokreče se slijed događaja domino efektom. I nema više plusa na tekućem, prijatelja sve manje, a ovrha i blokada je tvoj život. Svi smo mi u redu za ovrhe, neki su već stigli na red, a drugi još čekaju.

  • emavalentic 27.02.2018.

    Dođitena prosvjed 03. 03. u 17 h na Zrinjevac!!

  • hrvat007_1 25.02.2018.

    to su sve radnje kriminala

Komentiraj...
Vidi sve komentare