To je to što me zanima!

On je stalno gladan: Dječak (5) ima 76 kg i još će se udebljati

Misael Caldogno Abreu pati od Prader-Willi sindroma zbog kojeg stalno osjeća glad. Uzrok pomanjkanja osjećaja sitosti, leži u nepravilosti rada centra za sitost u mozgu
Vidi originalni članak

Petogodišnjak iz Brazila zbog rijetkog poremećaja teži 76 kilograma, što je oko četiri puta više od prosječne težine djece te dobi.

Misael Caldogno Abreu pati od Prader-Willi sindroma zbog kojeg stalno osjeća glad.

Uzrok pomanjkanja osjećaja sitosti, leži u nepravilosti rada centra za sitost u mozgu i dosad nije pronađen lijek kojim bi se taj problem liječio. Budući da je nužno kontrolirati uzimanje hrane, osobe s PWS-om funkcionalno su ograničene i u većini slučajeva zahtijevaju 24-satnu podršku.

I Misaelu obavljanje svakodnevnih aktivnosti predstavlja problem.

- Sve mu je teško, on je dijete koje nosi težinu odrasle osobe. Njegovo srce je pod velikim opterećenjem i stalno strahujemo da se jednog dana više neće probuditi. Ako ne dobije odgovarajući tretman velike su šanse da umre - kaže otac Manoel Abreu (38).

- Bio je star svega pola godina kad smo primijetili da nešto nije u redu. Mjesečno bi dobio 3 kilograma. Situacija je postajala sve teža i znali smo da se moramo nekome obratititi za pomoć - objasnila je majka Josiane de Jesus Cladogno Abreau (37).

- Ponekad dok spava gledam da li još diše. Često plačem jer želim da mu bude bolje, ali ne znam kako mu pomoći. Ponosna sam na njega jer se ne predaje - kaže majka dodajući da živi za sv og sina.

Misaelov učitelj kaže da dječak želi raditi sve što i ostala djeca.

- On ne želi da ga njegova težina ograničava u ičemu. Želi biti normalno dijete - rekao je učitelj.

Dječak svaka tri mjeseca ide liječniku koji kontrolira njegovo stanje.

 

- Svaki put kad se vidimo on je sve teži. Obično dobije oko 5 kilograma. Mislim da bi liječnici van Brazila mogli pomoći Misaelu, ali put i liječenje koštaju - rekao je pedijatar.

Procjenjuje se da se PWS događa u jedan od 15.000 slučajeva, što znači da u svijetu živi oko 350.000 osoba s PWS-om. Jednako pogađa i muški i ženski spol bez obzira na rasu.

U Hrvatskoj živi oko dvadesetero djece s PWS-om.

 

Idi na 24sata

Komentari 75

  • LaurA_10 13.04.2016.

    Trenutno ne postoji niti jedan lijek koji osobama s pws-om moze rijesiti problem gladi. Uz to imaju i brojne druge probleme poput problema s rastom, s hormonima, psihickim problemima, mentalnim poteskocama, poremecajima tjelesne temperature, spolnog sazrijevanja, poremecajima disanja u snu, poremecajima metabolizma, hipotonije, govornih poteskoca, skolioze....

  • 12.04.2016.

    Big Poppa Pump

  • Tiranosaurus 12.04.2016.

    Pa nek se doseli u Hrvatsku..za kratko vrijeme bu bil mršav

Komentiraj...
Vidi sve komentare