To je to što me zanima!

One su najhrabrije žene svijeta: Talibanima u lice zasule da žele svoja osnovna ljudska prava...

U velikom dijelu ove zemlje jako se pazi da se žene ne spominje u razgovoru te ih se u potpunosti isključuje iz društvenog života. Vrlo često ne posjeduju osobne dokumente
Vidi originalni članak

Nekoliko desetina Afganistanki prosvjedovalo je jučer u Kabulu tražeći svoja osnovna ljudska prava. 

POGLEDAJTE VIDEO: Afganistanac koji danas živi u Zagrebu

Pravo na rad. Pravo na život

- One jednostavno traže svoja prava, pravo da rade, da se obrazuju i da sudjeluju u politici. Pravo da žive u sigurnom društvu. Nadam se da će im se još žena i muškaraca pridružiti - napisala je novinarka Masih Alinejad, koja je podijelila video na Tviteru. 

Talibani su preuzeli kontrolu nad Afganistanom i mnoge djevojčice i žene su u bojazni da ne postanu robinje, plaše se za svoje živote.

U samo nekoliko tjedana vratila se atmosfera njihovog brutalnog režima od 1996. do 2001, tijekom kojeg su žene bile izložene stalnim kršenjima ljudskih prava. 

Ovisne u muškarcu. Nemaju prava

Osim prisilnih brakova, bilo im je zabranjeno da se zapošljavaju i obrazuju, prisiljavane su nositi burke i nisu smjele izlaziti  iz kuće bez muškog pratitelja. 

Iako je 2009. godine usvojen zakon koji zabranjuje sklapanje brakova s maloljetnicama, roditelji i danas pronalaze partnere za svoje kćeri.

Tako žene postaju društveno i financijski ovisne o muškarcu. A kako su godinama u ratu, žene u Afganistanu često ostaju udovice, bez novca, identiteta i zaštite društva.

U velikom dijelu ove zemlje jako se pazi da se žene ne spominje u razgovoru te ih se u potpunosti isključuje iz društvenog života. Vrlo često ne posjeduju osobne dokumente, a njihova imena i podaci nisu poznati čak niti obiteljskom liječniku. 

TOP 5 NAJČITANIJIH ČLANAKA 'Talibani su me mučili. Iskopali su mi oči. Ja sam se izvukla, ali bojim se za ove koje su ostale'

Posebno je poražavajuće da je u toj zemlji do nedavno postojao zakona prema kojemu je samo očevo ime upisano u rodni list djeteta. No, to su na kraju uspjeli promijeniti pa se sad upisuje i majčino ime. 

POGLEDAJTE VIDEO: AFGANISTANAC ZAINULLAH JE ISPRIČAO SVOJU PRIČU

Idi na 24sata

Komentari 44

  • prettner 20.08.2021.

    Ovo kaj se događa sa ženama pod vlašću talibana je užasno ali mislim da je zapad a posebno Amerika izvor najgnusnijeg nemorala. Žene se tamo tretiraju da budu poput prostitutke . Pogledajte video spotove. Onda žene postaju feministice tj postaju muškarci i obratno. Nema vise osnovnih principa i načela da muškarac treba zaštiti ženu, da radi i da joj omogući sigurnost, i dom, a s druge strane da žena služis ljubavlju i veseljem svog muža i da žive u prirodnoj harmoniji. U nekim još normalnim muslimanskim zemljama kao Katar ili Emirati ili pak Indija još se drži u nekim djelovima do tradicionalnih vrijednosti i uloga žene i muškarca i po svim statistikama u tim zemljama ima najmanje razvoda, mada i tamo na istoku zna biti budala koji će sasuti ženi kiselinu u lice , kao što i u Americi ima muževa koji poštuju i vole svoje žene. Mi ovdje proveli pred TV-om ili išli u kina gdje se "Američki san“ nudio sam a mi izvlačili zaključke. Amerika je leglo nemorala, ali opet kažem ima ljudi koji su izvan toga. No nije da bi netko sada želio živjeti u Afganistanu, radije bi sad živio u Americi. Zar ne? Kada vidim kako mi živimo u Hrvatskoj, naspram drugih zemalja još je svima nama i muškarcima i ženama ovdje jako dobro i lijepo. Trkeljamo na 24 sata i nemamo većih razaranja i sukoba. Odgovori prettner prettner 18.8.2021. Pretužno. Jadna žena ali i jadni zapadnjaci. Toliko degradirani. Brinu se za žene u Afganistanu, a kod njih žena više nema vrijednost ako se ne oblači kao prostP

  • os-lega 18.08.2021.

    Jesu li još žive?

  • adlla 18.08.2021.

    Izvori javljaju da nisu ubijene nego su sve zatrudnile,,

Komentiraj...
Vidi sve komentare