To je to što me zanima!

Oni strahuju za svoje blago: Kuga je pokosila i divlje svinje

Životinju su odstrijelili lovci u lovištu Osoje na predjelu između Krstatica i Poljica, kraj Zagvozda. Klasična svinjska kuga je opasna bolest domaćih i divljih svinja
Vidi originalni članak

Prvi slučaj svinjske kuge na divljoj svinji prema nalazima pristiglim s Veterinarskog instituta iz Zagreba zabilježen je u Zabiokovlju.

Divlju svinju, kako nam je rekao lovac Anđelko Piplica, odstrijelili su u lovištu Osoje, kojim gospodari LU Zec iz Zagvozda, na predjelu između Krstatica i Poljica.

- Svinja je odstrijeljena prije tjedan dana, a kako smo po zakonu dužni meso, krv i bubreg svake odstrijeljene divlje svinje poslati na Institut u Zagreb, to smo učinili i u ovom slučaju. Nalaz na svinjsku kugu bio je pozitivan - rekao nam je Piplica. Meso divlje svinje koje je bilo zamrznuto veterinarski inspektor je izuzeo te će biti uništeno.

Klasična svinjska kuga (KSK) je osobito opasna zarazna bolest domaćih i divljih svinja. Ne predstavlja opasnost za zdravlje ljudi. Zadnji slučaj svinjske kuge u domaćih svinja u Republici Hrvatskoj potvrđen je u ožujku 2008. Uzročnik je virus koji je jako zarazan, a bolest se brzo širi i uzrokuje velike gospodarske štete.

- Kontinuirano se nadziru bolesti, kako u domaćih tako i u divljih svinja. U ovom konkretnom slučaju radi se o utvrđivanju protutijela u jedne divlje svinje u lovištu XVII/11 Osoje u Splitsko-dalmatinskoj županiji, što ne uključuje i potvrdu bolesti na navedenom području - priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede. Odredili su i dodatne mjere za to područje.

Inače, virus uzročnik je otporan prema hlađenju, pa tako preživi i u ohlađenom mesu više od 30 dana, a u zamrznutom do tri mjeseca. Ostaje živ nakon salamurenja (soljenja) i sušenja mesa. Izvori zaraze su bolesne svinje, meso i drugi tjelesni organi priklanih svinja, oboljelih od svinjske kuge, potom zagađeni predmeti, prijevozna sredstva i sve što je bilo u dodiru s bolesnim svinjama. Od svinjske kuge obolijevaju sve svinje, domaće i divlje.

Idi na 24sata

Komentari 46

  • nindza86 31.12.2015.

    isililovci otrovaše sto posto

  • Mićan 31.12.2015.

    Sreća je to kad odstrelim divlju svinju, meso ide na ptetrage u veterinarsku. Onda u Zagreb na institut. Tako da sam 100% siguran da je zdravo. A kad kupim u trgovačkom centru, ne znam ni od kud je, koliko je staro i koliko se aditiva štetnih čovjeku nažderalo.

  • HE-MAN 31.12.2015.

    Ljudi se ne zele prestati mjesati u prirodni RED stvari jer su se svjesno odlucili da ne zele biti dio prirode nego ce je radije iskoristavati i unistavati.Lovci nisu dio rijesenja nego dio problema.Upucas zivotinju i onda si mislis nesto sam napravio.Covjek je nesposoban da regulira BILO STO.Pustite prirodu na miru vise.

Komentiraj...
Vidi sve komentare