Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
46 komentara

Oni strahuju za svoje blago: Kuga je pokosila i divlje svinje

Životinju su odstrijelili lovci u lovištu Osoje na predjelu između Krstatica i Poljica, kraj Zagvozda. Klasična svinjska kuga je opasna bolest domaćih i divljih svinja

Ivo Čagalj/Pixsell
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
46 komentara

Prvi slučaj svinjske kuge na divljoj svinji prema nalazima pristiglim s Veterinarskog instituta iz Zagreba zabilježen je u Zabiokovlju.

Divlju svinju, kako nam je rekao lovac Anđelko Piplica, odstrijelili su u lovištu Osoje, kojim gospodari LU Zec iz Zagvozda, na predjelu između Krstatica i Poljica.

- Svinja je odstrijeljena prije tjedan dana, a kako smo po zakonu dužni meso, krv i bubreg svake odstrijeljene divlje svinje poslati na Institut u Zagreb, to smo učinili i u ovom slučaju. Nalaz na svinjsku kugu bio je pozitivan - rekao nam je Piplica. Meso divlje svinje koje je bilo zamrznuto veterinarski inspektor je izuzeo te će biti uništeno.

Klasična svinjska kuga (KSK) je osobito opasna zarazna bolest domaćih i divljih svinja. Ne predstavlja opasnost za zdravlje ljudi. Zadnji slučaj svinjske kuge u domaćih svinja u Republici Hrvatskoj potvrđen je u ožujku 2008. Uzročnik je virus koji je jako zarazan, a bolest se brzo širi i uzrokuje velike gospodarske štete.

- Kontinuirano se nadziru bolesti, kako u domaćih tako i u divljih svinja. U ovom konkretnom slučaju radi se o utvrđivanju protutijela u jedne divlje svinje u lovištu XVII/11 Osoje u Splitsko-dalmatinskoj županiji, što ne uključuje i potvrdu bolesti na navedenom području - priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede. Odredili su i dodatne mjere za to područje.

Inače, virus uzročnik je otporan prema hlađenju, pa tako preživi i u ohlađenom mesu više od 30 dana, a u zamrznutom do tri mjeseca. Ostaje živ nakon salamurenja (soljenja) i sušenja mesa. Izvori zaraze su bolesne svinje, meso i drugi tjelesni organi priklanih svinja, oboljelih od svinjske kuge, potom zagađeni predmeti, prijevozna sredstva i sve što je bilo u dodiru s bolesnim svinjama. Od svinjske kuge obolijevaju sve svinje, domaće i divlje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message