To je to što me zanima!

Opet nastradalo Vrelo života: Izgrebali ga oštrim predmetom

Netko je u Drnišu oštrim predmetom izgrebao kiparsko djelo Ivana Meštrovića ‘Vrelo života’. Ovo nije prvo oskvrnuće skulpture. Prije dvije godine oštetili su je kamenjem
Vidi originalni članak

Nepoznati počinitelj oštrim predmetom oštetio je površinu spomenika, a razmjeri oštećenja jasno su vidljivi, rekao je u četvrtak viši kustos i povjesničar Davor Gaurina komentirajući još jedan napad na fontanu 'Vrelo života' u Drnišu.

Naime, netko je opet oštetio Meštrovićevo djelo u drniškom parku. Kako je istaknuo Gaurina, riječ je o ogrebotinama i zarezotinama, no više detalja ne želi otkrivati jer još traje istraga.

- Nažalost, ovo nije prvi put da je 'Vrelo života' oštećeno. Riječ je o neprocjenjivu djelu za koje nema izrađene kopije. Ona se i ne smije izraditi bez dozvole obitelji Ivana Meštrovića koja polaže autorska prava - rekao je Gaurina i dodao kako im nedostaje popis još jednog člana Meštrovićeve obitelji. Kad ga dobiju, original će premjestiti u muzej, a u park postaviti kopiju.

'Vrelo života' izrađeno je 1906., originalno za naručitelja Karla Wittgensteina. Grad Drniš ga je otkupio 1957., a njegova je vrijednost neprocjenjiva. Prije dvije godine nepoznati počinitelji gađali su skulpturu kamenjem. Tad je šteta iznosila više desetaka tisuća kuna.      

Prijavili policiji i ministarstvu

Ravnatelj Gradskog muzeja Drniš rekao je da je ovaj čin kao da netko počne strugati po glavama na šibenskoj katedrali     

Idi na 24sata

Komentari 26

  • jozabroz 23.12.2017.

    eh, koga broiga,, a da se radi o spomen ploci kakvom cetniku ili jna oficiru,,e tu bi vec drugovi oko pupija a i on sam podigli "svoj glas"..a ovako, nista,,)))

  • Papatest 23.12.2017.

    To je još dobro,što očekivati od nacije čija HTV prikazuje kamenjarku koja piša po spomeniku palim žrtvama 2 svjetskog rata u Slunju.

  • nori 🖖 23.12.2017.

    Ima jedna manjina koja cijeni samo svoje umetnike

Komentiraj...
Vidi sve komentare