To je to što me zanima!

Opet u osamdesete: Par - nepar, redukcije i štednja?

Dođe li do problema u opskrbi naftom, Vlada uvodi mjere redukcije. Kako doznajemo, “u tijeku je stvaranje preduvjeta za formiranje zaliha nafte”
Vidi originalni članak

Ukoliko dođe do nestašice nafte na hrvatskom tržištu, Vlada će uvesti nekoliko “vatrogasnih” mjera. Prva je ograničenje maksimalne brzine vožnje na autocestama. Drugo je ograničenje vožnje motornim vozilima - automobilima, brodovima ili zrakoplovima. Zadnji put slična je mjera primijenjena 1979. godine, u mandatu Milke Planinc. Neko su vrijeme na snazi bili i bonovi. Nafta je tada, imajući na umu slabljenje dolara, stajala današnjih 130 dolara, no u to vrijeme nitko nije tvrdio da su rezerve fosilnih goriva na izdisaju, kao što se danas tvrdi. Daljnje moguće mjere su: ograničenje radnog vremena benzinskih crpki u Hrvatskoj ili stavljanje dodatnih količina naftnih derivata na tržište, iz obveznih pričuva. O opskrbi zemlje naftom brine Hrvatska agencija za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (HANDA), osnovana u drugoj polovici prošle godine. U Handi su nam rekli da je “u tijeku stvaranje preduvjeta za fizičko formiranje obveznih zaliha nafte i naftnih derivata na području RH”. Dodaju da je prema odredbama Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata HANDA dužna formirati obvezne zalihe u visini 90-dnevne prosječne potrošnje u prethodnoj godini, i to do 31. srpnja 2012. godine. Nisu nam htjeli potvrditi da to znači da nemamo ni rezervi ni fizičkih uvjeta za skladištenje, ali su znakovito rekli: “Ako dođe do nestašice, starta Vladin plan intervencija”.

"ODGODITE POSKUPLJENJE STRUJE"
Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Udruga za zaštitu potrošača optužili su Vladu da je odluku o poskupljenju struje donijela nezakonito jer se nije konzultirala s potrošačima. Diskriminacijom smatraju kategorizaciju naplate po potrošnji kućanstva. Po toj regulativi najviše će stradati obitelji s više članova te primjerice stanovnici Dalmacije koji su prisiljeni za sve koristiti struju jer plina nemaju. Predlažu da svakih šest mjeseci poskupe struju za nekoliko postotaka.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • sanja4 15.06.2008.

    vratit če mo se mi ne u osamdesete nego u kameno doba sa ovakvom vladom.

  • UFOinterceptor 14.06.2008.

    prvo. benzine ima na bacanje i nikad je neče nestat . drugo . vlada od nas stvara robove treče. nek oni u vladi imaju jedno auto i nek im u menzi dođe ručak isto ka i drugima pa če odat s manjim drobovima i manjin podbradcima četvrto. ako se kome voza sa babon didon i čačonb itd u autu kolektivno , taj očito ima vrimena na bacanje , par-nepar nek si zabiju znate di... peto. sve je ovo isplanirano i izrežirano a mi smo samo ne važne uloge u filmu ako ko od vas ima nekoga u inozemstvu i moga bi mi sredit vizu da oden šta dalje od naše dike i ponosa nek se javi ... nije Ivanišević glup niti malo...

  • pipo zloba 14.06.2008.

    I te kako bi se mnogi htijeli vratiti u 70i 80-te, jer budimo iskreni, mi koji se nismo bavili \"visokom politikom\",imali smo posao, koji već od davna nemamo, mogli smo od plaće živjeti i još uz put i graditi, ljetovati na moru (a gdje je to danas), kupiti djetetu cipele i odjeću ,jesti mesa skoro svaki dan. To mi fali (da me neko nebi krivo shvatio ne tugujem za jugom) tugujem za vremenom kad sam se osječao čovjekom. A što se štednje tiće više i nemam što štjedjeti i ovako sam na zadnjim kapima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare