To je to što me zanima!

Oporavljaju se curice i roditelji koji su se zarazili salmonelom

Sestre i roditelji preminulog dječaka koji je umro od salmonele se nalaze u bolnici u Zagrebu, a zdravstveno stanje im je stabilno, tvrdi doktor Josip Begovac
Vidi originalni članak

Roditelji i dvije maloljetne djevojčice, zaraženi salmonelom, oporavljaju se, rekao je Josip Begovac iz Klinike za infektivne bolesti "Dr.F.Mihaljević". Zdravstveno stanje im je stabilno. Važno je reći da salmonela nije bila izolirana iz krvi ili nekih drugih tkiva, već je bila jedino evidentirana u stolici, rekao je Begovac, javlja HRT.

Tragičan slučaj se dogodio prošli tjedan. Petogodišnji dječak je umro, a četvero ostalih članova obitelji su prevezeni u "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu. Hitna pomoć navodno je pri dolasku zatekla mrtvog dječaka.

Sporna jaja obitelj je kupila u prodavaonici trgovačkog lanca u Samoboru, a navodno su uvezena iz Poljske. Zbog toga je još ljudi moglo imati problema s tom bakterijom. Ako ih je i bilo, očigledno nisu bili tako izraženi.

Inače, salmonela je opasna na temperaturama između četiri i 60 stupnjeva, a temeljitom termičkom obradom opasnost od oboljenja se sprječava. No, navodno se ponovno javlja nakon nekoliko sati ako se pečene ili kuhane namirnice odmah ne pojedu nego ostave da stoje na uobičajenim temperaturama, pa čak i u hladnjaku koji nije namješten da jače hladi.

 

Idi na 24sata

Komentari 69

  • ljubica ljubičica_1 18.10.2016.

    Hrana se sva mora termički obradit.Nisu to više vrimena ko što su bila.Zdrava hrana je postojala. A ovo sad je sve nula.Zato ima i toliko karcinoma.

  • sterilizator 17.10.2016.

    '"Županijske službe HZJZ-a uzele su uzorke hrane u kući, u hladnjaku i u jajima. Na par mjesta potvrđeno je postojanje salmonele. Našli su je u jajima, u hladnjaku i u nekoj gotovoj hrani, pa i u nekim brisevima površina. No mi ne možemo znati sa sigurnošću je li ona došla iz jaja. Vjerojatno se radi o njima, kao i uvijek kada se radi o salmoneli, uzrok su jaja ili nedovoljno pečeno ili kuhano meso, pileće ili svinjsko. Ponekad zna biti salmonele u jajima, no ona je čak u nekoj količini dozvoljena jer se ne računa da će se jesti potpuno sirova. Mi imamo neke informacije da je obitelj pripremala jelo u kojem su korištena svježa jaja, bez termičke obrade, što je povećalo našu sumnju na jaja', pojasnio je." - Po vama je trgovački lanac kriv?

  • sterilizator 17.10.2016.

    '"Županijske službe HZJZ-a uzele su uzorke hrane u kući, u hladnjaku i u jajima. Na par mjesta potvrđeno je postojanje salmonele. Našli su je u jajima, u hladnjaku i u nekoj gotovoj hrani, pa i u nekim brisevima površina. No mi ne možemo znati sa sigurnošću je li ona došla iz jaja. Vjerojatno se radi o njima, kao i uvijek kada se radi o salmoneli, uzrok su jaja ili nedovoljno pečeno ili kuhano meso, pileće ili svinjsko. Ponekad zna biti salmonele u jajima, no ona je čak u nekoj količini dozvoljena jer se ne računa da će se jesti potpuno sirova. Mi imamo neke informacije da je obitelj pripremala jelo u kojem su korištena svježa jaja, bez termičke obrade, što je povećalo našu sumnju na jaja', pojasnio je." - Po vama je trgovački lanac kriv?

Komentiraj...
Vidi sve komentare