To je to što me zanima!

Oporba o najavi mjera zbog poskupljenja: To je čisto iživljavanje nad poduzetnicima

Oporba ističe kako su cijelu prošlu godinu upozoravali da će doći do zaokruživanja i rasta cijena, na što je Vlada samo odmahivala rukom ne želeći prihvatiti nijedan njihov prijedlog
Vidi originalni članak

Premijerovu najavu mjera protiv poskupljenja nastalih konverzijom kuna u eure saborska oporba ocijenila je u utorak "tragikomičnim iživljavanjem nad poduzetnicima" i izbjegavanjem odgovornosti.

Oporba ističe kako su cijelu prošlu godinu upozoravali da će doći do zaokruživanja i rasta cijena, na što je Vlada samo odmahivala rukom ne želeći prihvatiti nijedan njihov prijedlog.

„Sad povlače nekakve ad hoc mjere s kojima bi se trebali nadati da će do petka povećanje cijena biti odgođeno, a ako se i odgodi vratit će se na cijene s kraja prosinca, kada su svi ionako digli cijene. Meni je to tragikomično”, izjavio je u Saboru predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Grbin je promašenima ocijenio i najave iz Vlade da bi se trgovcima mogle ukinuti subvencije jer će to opet na kraju platiti građani, a Plenkovićevu izjavu da su trgovci povećavši cijene naštetili Vladi nazavo je "degutantnom". Naštetili su hrvatskim građanima koji te cijene moraju platiti, ustvrdio je.

POHVALNO! Javite nam tko je sve pojeftinio: Neki kafići odlučili su sniziti cijene nakon uvođenja eura

U SDP-u smatraju da se protiv inflacije treba boriti novim načinom usklađenja mirovina, rasterećenjem poreza na dohodak i osiguravanjem plaćanja svih dodataka radnicima.

Sandra Benčić (Možemo) ocjenjuje da se ukidanjem mjera protiv inflacije za poduzetnike neće riješiti problem jer je on strukturni. U Hrvatskoj nema konkurencije ni tržišta u novim sektorima, nego veliki igrači dogovaraju cijene čitavo vrijeme.

Vlada ne može natjerati poduzetnike na spuštanje cijena

Zakonodavno to nije dobro riješeno, a ni institucije koje nadziru tržište ne funkcioniraju, kazala je.

"Plenković konstantno intervenira po modelu quick fix (brzo rješenje), da pokaže da nešto radi i sa sebe spere svoju odgovornost”, ocijenila je.

VIDEO: NAKON SJEDNICE U HDZ-U Plenković: Zaokruživanje cijena naštetilo Vladi. Obnova? Imam potporu za kadrovske promjene

Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot drži da je Plenković pokazao veliko nerazumijevanje ekonomske situacije podsjetivši na izjavu o poskupljenju kave za dvije lipe.

„Njegova retorika je pretjerana, takvo iživljavanje nad poduzetnicima i obrtnicima je pretjerano”, kazao je Troskot na najavu mjera gospodarskim subjektima ako ne snize cijene do petka.

Ističe da je Plenković imao na raspolaganju sve državne službe i institucije, čitav arsenal da bi na kraju projekt uvođenja eura napravio aljkavo.

"Za to ne mogu biti krivi poduzetnici i obrtnici", poručio je Troskot i ponovio kako Vlada nema instrumente kojima bi mogla natjerati poduzetnike na spuštanje cijena.

OTVARANJE I NOVI RIZIK ZA COVID? Otvaranje Kine podiglo cijene nafte iznad 80 dolara

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Zmar117 10.01.2023.

    Poljaci odustali od eura kad su vidjeli kaos i poskupljenja koja su se dogodila u Hrvatskoj nakon uvođenja eura.. hahaha koja lakrdija od promjene valute.. Najjači je SPAR..Oni ne primaju novčanice od 200 i 500eura..Pa ovo je na rubu zdrave pameti..

  • 10.01.2023.

    Ono kad vidim Peđu meni muka dođe,kakav beskorisan lik na našoj grbači i još 159 saborskih zastupnika uz njega

  • 10.01.2023.

    Vladajući sve sta rade je skretanje tema i fokusa sa korupcije, afera i svega što se događa u ovom sustavu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare