Obavijesti

News

Komentari 52

Javite nam tko je sve pojeftinio: Neki kafići odlučili su sniziti cijene nakon uvođenja eura

Javite nam tko je sve pojeftinio: Neki kafići odlučili su sniziti cijene nakon uvođenja eura

Državni inspektorat provodi detaljna istraživanja i nadzor trgovina i ugostiteljskih objekata. Do sada su obavili 500 nadzora te ustvrdili da je u 300 njih došlo do neopravdanog povećanja cijena.

VIDEO

Uvođenje eura uvelo je pravu pomutnju u cijenama. Mnogi ugostitelji, trgovci i ostali podigli su cijene te su zbog toga uzrujali brojne građane.

Ipak, nekolicina mjesta nije se vodila takvom politikom. Tako je na primjer kafić Petit na Trgu bana Jelačića zaokružio cijene na niže, te primjerice sada kava iznosi 1 euro i 19 centi, odnosno 8 kuna i 97 lipa.

Zagreb: Nisu svi zaokružili na više

Državni inspektorat provodi detaljna istraživanja i nadzor trgovina i ugostiteljskih objekata. Pomoćnica glavnog državnog inspektora, Vedrana Filipović-Grčić, rekla je za HRT da su u prvih 500 obavljenih nadzora, od toga 300 nadzora u trgovini i ugostiteljstvu, utvrdili neopravdano povećanje cijena. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Poslovni subjekti koji su izmijenili cijene u odnosu na one koje su bile 31. prosinca i izmijenili ih na više 1. siječnja su u prekršaju. No svaki poslovni subjekt ima pravo na očitovanje, a Filipović-Grčić pojašnjava da je inspekcijski postupak takav da se svim strankama, poslovnim subjektima daje očitovanje na okolnosti povećanja cijena.

Zagreb: Nisu svi zaokružili na više

- To pravo se njima jamči gdje će oni dati razloge zašto je došlo do povećanja cijena u tom prijelazu - rekla je. Dodaje kako postoje razni razlozi na koje se poslovni subjekti pozivaju i objašnjavaju zašto su podigli cijene. 

Jednako tako, caffe bar Unique one, kvartovski kafić na zagrebačkoj Malešnici, prelazak na euro odlučio je maksimalno pojednostaviti i zaokružiti cijenu na gotovo upola nižu od one u kunama

- Otvorili smo kafić prije mjesec dana. Od početka govorim da nam niije u interesu obogatiti se već stvoriti atmosferu da je mušterijama ugodno. Ljudi su zbunjeni preračunavanjem, a dok drugi dižu cijene, mi smo odlučili zaokružiti na euro, umjesto na 1,60. Tako smo olakšali i kupcima, ali i nama - rekao nam je vlasnik kafića Ivan Belko.

- Kava će biti euro naredno vrijeme, nemamo u planu dizati cijene još neko vrijeme, dokle god možemo. Nemamo očekivanja, samo pomalo - rekao je Ivan Belko.

Istom logikom vodili su se iz Zračne luke Split. S Novom godinom stigle su im i nove cijene usluga parkinga. Cijene su istaknute u eurima, ali i kunama te je vidljivo kako je u većini slučajeva došlo do pojeftinjenja usluga. Možete ih pogledati OVDJE.

Imate li vi sličnih iskustava? 

Javite nam se na e-mail adresu:  reporter@24sata.hr ili na http://www.24sata.hr/reporteri

Možete i spremiti naš broj 099/224-2424 i javiti nam se na WhatsApp ili Viber.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina