To je to što me zanima!

Optužbe Uskoka: Evo kome je pogodovala Bandićeva šestorka

Pogodovanje: Ekskluzivno doznajemo koje to tvrtke Uskok optužuje da su izvukle korist kroz nezakonite izmjene Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba
Vidi originalni članak

Nakon što je Uskok optužio šestero dužnosnika bliskih Milanu Bandiću za pogodovanje investitorima vrijedno 68,65 milijuna kuna, ekskluzivno doznajemo i koje to tvrtke USKOK optužuje da su izvukle korist kroz nezakonite izmjene Generalnog urbanističkog plana. Davor Jelavić, Željko Horvat i ostali zaduženi za urbanizam i pravo u gradu su kroz tri godine mijenjali urbanistički plan mimo procedura i dalje od očiju javnosti kako bi povećali izgradnju i pogodovali investitorima. 

Uskok je direktno, zajedno sa šestorkom optužio dvoje investitora, dok se ostali spominju posredno. 

Optužena je Andrea Gazdek kao direktorica u društvima Phoenix grupe kojima je vlasnik kontroverzni Vlado Kolak iz Sesveta. Na Ciglanama u Sesvetama koji su u vlasništvu Phoenixa, povećana je izgrađenost objekata na 9981 četvorni metar. Tako je tvrtkama koje je vodila Gazdek pripala korist od 20,7 milijuna kuna koju ne bi imali da nije bilo spornih izmjena GUP-a koje su vođene pod krinkom ispravaka. Inače, na tom zemljištu tvrtke iz Phoenix grupe već godinama planiraju veliki trgovački centar, urede, stanove....

Drugi direktno optuženi je Petar Milas, makarski poduzetnik. On je poznat kao i bespravni graditelj u Makarskoj, a ima i presudu za prijevaru pri prodaji stanova. Uskok tvrdi da mu je pogodovano u vrijednosti skoro 500.000 kuna. Kroz "ispravke" na Vrbiku, cijela afera se počela odmotavati upravo na njegovom slučaju. Građani naselja Vrbik su primijetili da im se odjednom počinje čistiti zelena površina za gradnju. Zastupnik Pero Kovačević je tada otkrio da je "ispravkom" Milasu umjesto jedne zgrade, predviđene dvije. Katnost je porasla sa četiri na pet katova, a broj stanova sa 24 na 30. Porasla je i površina na kojoj se može graditi. 

Na osnovu tog slučaja sam napisao kaznenu prijavu za ilegalne ispravke prije pet godina. Uspjeli smo kroz bunt građana spriječiti tu štetnu gradnju - kaže nam Pero Kovačević.

Međutim, tvrtka kojoj je pričinjena po USKOK-u najveća materijalna korist je široj javnosti nepoznati Simplum iz Zagreba. Pogodovano im je u iznosu od čak 43,6 milijuna kuna. Nju vodi Dragan Mišetić koji je najpoznatiji kao prijatelj i partner naftnog tajkuna Milana Lučića. Lučić se navodi i kao svjedok u cijelom slučaju, a ovog poduzetnika najšira javnost pamti po  amaterskom porno filmu sa Severinom. Nije jasno na kojim točno zemljištima je njima pogodovano, ali iako tvrtka nema zaposlenih i ima niske prihode, jasno je da su po iznosu koji navodi Uskok uključeni u više slučajeva. 

Na optužnici je i nezaobilazna tvrtka Paron kada se radi o gradskim poslovima. Uskok tvrdi da im je pogodovano za 339.000 kuna. Sada je vodi Mara Krasniqi, a ranije je bila u suvlasništvu obitelji Predović. Paron, Pionir, Munis, vlasnički su povezane i samozatajne tvrtke. Kroz godine su mijenjale tisuće četvornih metara zemljišta s Gradom Zagrebom, jedan od stanova za koje USKOK sumnja da su Bandićevi je u njihovoj zgradi, dobivali su poslove pogodbama od Zagreba. 

Posljednja tvrtka koja se konkretno navodi je potpuno nepoznati Efecto. Tvrtku je vodio Marko Banović (1972. godište), ali su danas ugašeni, a Internet stranica više ne postoji. USKOK smatra da im se pogodovalo za 378.000 kuna.

Među svjedocima i Anka Mrak Taritaš

Ovo očito nije konačni broj jer USKOK taksativno navodi više desetka slučaja u kojima se pogodovalo i to po imenima urbanističkih planova. Među 35 do 40 svjedoka koji su ispitani tijekom istrage su i ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš, ali i bivša predsjednica Skupštine Tatjana Holjevac.

Iako su svim optuženim gradskim dužnosnicima karijere usko vezane za Milana Bandića, on se ovaj puta ne spominje u optužnici. Nije zasad poznato je li među svjedocima i Tomislav Saucha, sadašnji predstojnik ureda premijera Zorana Milanovića. On je vodio povjerenstvo koje je utvrdilo nezakonite ispravke i javno ustvrdio da iza svega stoji upravo Bandić.

- Bio sam svjedok deranja Milana Bandića na sadašnju tajnicu gradske Skupštine Jadranku Blažević koja je odbijala provesti 32 ispravka GUP-a koji to nisu uopće bili i kojom bi se ponovno pogodovalo nekome. Za to smo imali i potvrdu iz Ministarstva okoliša, ali gradonačelnik se tada, na klubu zastupnika SDP-a dok smo svi bili zajedno u stranci, derao na tajnicu zna li ona koliko novaca stoji u njezinoj ladici - ispričao je Tomislav Saucha prije pet godina.

Idi na 24sata

Komentari 147

  • diavol of Croatia 12.06.2015.

    Mile the Kid je elementarna nepogoda, veća od velikog potresa u Zagrebu 1880.

  • liliana 12.06.2015.

    Da bar nešto nađu ovoj Taritaš,ali ona je zaštićena.

  • lokal patriota 12.06.2015.

    Opet napadaju jadnog banderasa,a on radi sve najbolje da si namakne još slika u vikendicu i kupi pokoji stan.Nije on jadan vođa kriminalne organizacije koja pomaže građanima da ostanu bez ićega. Ima dobre namjere ali za organizaciju otimaća izgubljenog zagrebačkog blaga. Po njemu će snimati novi film a on je glavni glumac.Spilbergu šta ćekaš,zamoli banderasa za ulogu prije nego ode u prdekanu ili ti remetinac.

Komentiraj...
Vidi sve komentare