To je to što me zanima!

Optuženi za nesreću vlaka bi mogli dobiti tek uvjetnu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
NESREĆA U RUDINAMA: Izmjenjenom optužnicom Medaku, Rogulju, Tomaškoviću, Bazini i Tišljaru sudili bi na Općinskom sudu, ne Županijskom
Vidi originalni članak

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu vratilo je odvjetništvu optužnicu za nesreću vlaka u Rudinama u kojoj je prije godinu dana poginulo šest ljudi. Vijeće smatra da je sporna kvalifikacija djela te da optužena petorka nije počinila kazneno djelo protiv opće sigurnosti sa neizravnom namjerom. Stav je Vijeća da su djelo počinili iz nehaja. Izmjenjenom optužnicom Ivanu Medaku, Dragi Rogulju, Ivanu Tomaškoviću, Jozi Bazini i Branku Tišljaru sudilo bi se pred Općinskim, a ne Županijskim sudom. Osim što promjena kvalifikacije djela nosi i manju kaznu, postoji i mogućnost da im bude izrečena samo uvjetna kazna. Izvanraspravno vijeće je moralo uvažiti argument obrane da je sporni retardant ispitan u Učilištu vatrogastva i Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje. Ni proizvođač retardanta, američka firma Universal Fire Shield, nije izdao nikakve posebne napomene da se sredstvo ne bi smjelo prskati po tračnicama. No retardant je u kombinaciji s velikom vrućinom na tračnicama stvorio skliski film. Vlak zbog toga na nagibu nije mogao zakočiti, već je iskočio iz tračnica. Sud je mišljenja da su optuženici morali postupati s većim oprezom, no da ipak nisu bili svjesni opasnosti po ljudske živote. Na potezu je sada odvjetništvo koje bi optužnicu trebalo prilagoditi stavu Izvanraspravnog vijeća.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • danijel_ck 13.07.2010.

    *** Izbrisano zbog nepoštivanja pravila *** Admin

  • anchii 13.07.2010.

    nisam se ni nadala boljem rješenju situacije. zar je netko mislio da će krivci dobiti kakvu zatvorsku kaznu? da su i dobili, vjerojatno bi bili smješteni u nekom zatvoru s pet zvjezdica gdje mogu dobro razmisliti o svojim zlodjelima uz tv, teretanu i internet. živimo u zemlji u kojoj tatini sinovi ubijaju nedužnu djecu po cestama, političari ne znaju ništa o ničemu osim kad treba pokupit plaću. žalosno. ali kaže se da je najopasniji onaj čovjek koji nema što za izgubiti. pa neka nam nastavljaju uzimati sve što imamo.

  • grode 13.07.2010.

    Pretpostavljali smo da će tako biti ......

Komentiraj...
Vidi sve komentare