To je to što me zanima!

Optužili Josipa Boljkovca za likvidaciju civila u Dugoj Resi

Nakon godine i pol istrage, Državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv prvoga ministra unutarnjih poslova u Republici Hrvatskoj zbog likvidacije civila u Dugoj Resi
Vidi originalni članak

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo je u utorak optužnicu protiv Josipa Boljkovca (93), prvoga ministra unutarnjih poslova u Republici Hrvatskoj. Istraga je trajala godinu i pol, piše Jutarnji list. Sumnja se da je kao načelnik kotarske OZNA-e 1945. u Dugoj Resi naredio likvidacije civila. 

Uhitili su ga prije godinu i pol. Pokrenuli su istragu po starom zakonu o kaznenom postupku. Nakon ustavne tužbe odvjetnika Ante Nobila, Ustavni sud je istragu obustavio ustvrdivši da ona ne može biti pokrenuta po starome ZKP-u. DORH je pokrenuo istragu prema novom zakonu i podignuo optužnicu.

Samo je jedan član Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, prije Boljkovca, osumnjičen zbog ratnih zločina nakon Drugog svjetskog rata. Međutim, Sime Dubaić umro je u Srbiji prije nego što su mu uručili optužnicu. 

Idi na 24sata

Komentari 207

  • kamen sa srca 18.09.2013.

    Ma bravo,pa što niste još pričekali da rikne pa ga onda uhitili? Ovako ako i doživi odsluženje doživotnog zatvora,to znači da bi ležao manje i od Čačića.

  • najiram 10 18.09.2013.

    pa partizani su i ubijali najviše civile....radi pljačke po noči su dolazili u selo i pljačkali seljake.....ubijali ih kao klasne neprijatelje poslije rata pljačkali selo ubijali ih radi zemlje imanja stoke... partizanske jedinice su bile najviše sastavljene od lopova i kriminalaca ubojica koje je tadašnja vlast tražila radi počinjenih kaznenih djela....a poslije rata masovne čiste po selima prisilni rad ....smrt komunizmu i fašizmu....

  • Vražji Vrag 18.09.2013.

    Godina je 2013., a mi još drvimo po drugom svjetskom ratu, ustašama, partizanima, fašistima... Hej, vladajući, namamo posao i gladni smo. Gladni budučnosti i sadašnjosti, a ne prošlosti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare