To je to što me zanima!

Orban je uvjerljivo pobijedio, ali Budimpešta mu okreće leđa...

Od ukupno 18 gradskih izbornih jedinica, Fidesz je većinu osvojio u šest. Lošiji je to rezultat nego 2014. godine kada je Fidesz imao najviše glasova u 10 izbornih jedinica...
Vidi originalni članak

Viktor Orban, nekima autokrat i svojevrsni diktator, a drugima nacionalni junak bez premca, pobjednik je nedjeljnih parlamentarnih izbora u Mađarskoj. 

Unatoč brojnim kritikama iz Europe, mađarski premijer već dugi niz godina opstaje na političkoj sceni, a ovo mu je četvrti mandat. 

'VJEČNI VLADAR ORBAN' Hvalio je Tuđmana, zaratio sa Zokijem pa podigao žilet-žicu

- Pobijedili smo, dobili smo priliku za obraniti Mađarsku, rekao je Orban u svom pobjedničkom govoru u Budimpešti.

Ako je suditi po rezultatima, Viktor itekako ima razloga za slavlje no stanje u prijestolnici možda bi ga moglo i zabrinuti. Njegova stranka Fidesz osvojila je uvjerljivu, dvrotrećinsku većinu u parlamentu - imat će 133 od ukupno 199 mjesta. Radikalno desni Jobbik zauzeo je 26 mjesta, socijalisti 20, a Demokratska koalicija koju vodi bivši premijer Ferenc Gyurcsány osam mjesta kao i liberalni LMP. 

Iako u većini zelje Fidesz gotovo da nema ozbiljniju konkurenciju i u pojedinim regijama osvaja i više od 50 posto glasova, dvomilijunska Budimpešta sasvim je druga priča. Prema rezultatima koje je objavio Index.hu, od ukupno 18 gradskih izbornih jedinica, Fidesz je većinu osvojio u šest. U njih sedam pobijedili su socijalisti, u tri Demokratska koalicija, a u po jednoj liberali i socijalno liberalna stranka Együtt (Zajedno). 

Za Orbanovu stranku u Budimpešti ovo je lošiji rezultat nego na posljednjih izborima 2014. godine. Tada je njegov Fidesz osvojio 10 izbornih jedinica, a u ostalih osam pobijedili su socijalisti. 

NESLUŽBENI REZULTATI Fidesz uvjerljivo vodi: Viktor Orban osvojio je novi mandat

Zamjetniji rezultat socijalisti su ostvarili u Segedinu dok je desni Jobbik pobjedu ostvario u Dunajvarosu. Nezavisni Független dobio je pak najviše glasova u većem dijelu Pečuha.

Idi na 24sata

Komentari 107

  • pčela 09.04.2018.

    Bravo Orbane,bravo.Nemoj biti otirač EU dvoličnjacima,bezveznjacima.Ostani na braniku svoje voljene Mađarske a kada se mi riješimo svojih unutrašnjih neprijatelja slijedit ćemo tvoj primjer.Pokazat ćemo srednjaka EU nalogodavcima i NEĆEMO ni poklanjati a ni dijeliti svoj suverenitet nikome.Guzičare ćemo naguziti, dati im nogom u tur i neka odlepršaju.

  • 09.04.2018.

    Kojim pravom (gotovo) svi portali omalovažavaju Orbana, i kaj je još gore, Mađare koji su mu (opet) dali glas? Osoba voli svoju domovinu, svoj narod, ne želi da mu muslići preplave državu i naprave muđahedinsku selendru, nezaposlenost ispod 5%, godišnji rast BDP- cca 4%..... Ma da mi je znati tko vas plaća da ovak pišete? I ne samo o orbanu.....

  • Mercedes s klasa 09.04.2018.

    Čestitke Viktoru Orbanu na 2/3 pobjedu. Političar koji prvo gleda interese i dobro svoje države, a narod to prepoznaje. Ljevičari i eurokrati na aparatima. Quo vadis Croatia?

Komentiraj...
Vidi sve komentare