To je to što me zanima!

Orešković: U srcu sam Hrvat, ne znam što je to Hrvat u glavi

Poslije moje odluke oko SOA-e naši su se odnosi počeli mijenjati. Ja sam Karamarka zvao na razgovore, ali on to nije prihvaćao. Tu se situacija promijenila, kaže Orešković
Vidi originalni članak

Danas smo vidjeli da me stranka koja me izabrala, danas, zajedno sa opozicijom maknula. Prvi puta u povijesti Hrvatske da se takva situacija dogodila - rekao je Tihomir Orešković za RTL Danas, premijer kojem je danas u Saboru izglasano povjerenje čime je pala automatski njegova Vlada. 

- Svi vole riječ eksperiment, ja to ne bih tako zvao. To su bile najbolje namjere. U eksperimentu su najbitniji elementi, a neki elementi očito nisu funkcionirali - rekao je Orešković. 

Na pitanje što mu je to trebalo, Orešković odgovara: 'Najlakše je reći da mi nije to trebalo'.

- Kada sam ušao u tu situaciju, želio sam pomoći svojoj domovini. Imam iskustvo i spreman sam bio preuzeti izazov. Bit ću primjer za druge, da se ne boje. Hrvatska ima ogroman potencijal. Nadam se da će se drugi angažirati da ponude nešto novo - rekao je Orešković.

Kazao je kako nije istina da je u tri sata donio odluku da bude premijer.

- Gospodin Karamarko i ja smo se upoznali još prije godinu dana kada sam bio u Amsterdamu. Tada su mi nudili da budem potpredsjednik Vlade i ministar financija, a ja sam tada to odbio jer sam dobio novu poziciju. Kada sam se vratio u Hrvatsku u prosincu, opet smo pokrenuli tu diskusiju, ali sada za premijersku funckiju i donio sam odluku - rekao je.
Naveo je kako su u toj diskusiji bili prvo dogovori između HDZ-a i Mosta o zajedničkim ciljevima, a kada se on uključio, njegov fokus je bio gospodarstvo.

- To je ono što ja mogu ponuditi, ali na kraju je to bio jedan timski način rada. I tako smo krenuli - rekao je Orešković.

Nije znao reći kada je točno puknulo.

- Ne mogu reći kada je to bilo točno, koji dan. Kada gledamo odnose općenito, možda poslije moje odluke oko SOA-e,  su se naši odnosi počeli mijenjati. Ja sam Karamarko zvao na razgovore, ručkove, večere,  ali on to nije prihvaćao. Tu se situacija promijenila. Komunikacija s Karamarkom je bila vrlo slaba - rekao je Orešković. 

Naveo je kako se Petrov aktivno angažirao.

- Imao je ideje koje smo raspravljali, promjene u javnoj upravi, informatičkim sustavima - kaže. 

Na pitanje zašto je SOA bila toliko bitna, Orešković kaže da su to, po njemu, bili čisti spinovi koji nemaju nikakve logike.

- Svi znate iz kojeg sam svijeta ja došao i koji su moji prioriteti. Karamarko je imao neke svoje kandidate ua SOA-u, a ja sam pogledao sve životopise i donio sam odluku za koju mislim da je najkvalitetnija. To je na kraju bila moja odluka i odluka predsjednice. Naša zajednička odluka - rekao je Orešković.

Napomenuo je kako je otkazao sjednicu sjednicu Vlade i otišao na sastanak u SOA-u. 

- Rezime tog sastanka je tajan, ne mogu o tome. Rekao sam gdje sam otišao i to je to. Bio sam transparentan. Bilo mi je bitno da sam se našao taj dan s kim sam se našao - rekao je Orešković.

Naveo je da je od prvog dana njegov stav oko Ine bio da se arbitraža između Ine i MOL-a ne smije zaustaviti. 

- Ali to ne znači da mi ne možemo pregovarati. To je bio moj stav cijelo vrijeme, a neki drugi u HDZ-u su imali možda drugačije mišljenje - kaže.  

Nije htio komentirati jesu li na neki način slučaj Ina-MOL i SOA povezani. 

- Ne mogu to previše komentirati. SOA vrlo kvalitetno radi svoj posao. Moja pozicija je bila vrlo jasna i tu smo imali različita mišljenja - rekao je Orešković.

Na tvrdnju da mu je HDZ zamjerio da je htio voditi neku svoju politiku, Orešković je kazao: 'Ja ne znam koja je to politika'.

- Mi smo donijeli nacionalni program reformi, i to je zajednički program. Ne znam o čemu se tu radi. Ja sam od početka bio vrlo transparentan oko svega - kazao je.

Na konstataciju da mu se zamjerilo da ne pozna politički kontekst, jer nije 'Hrvat u glavi', Orešković je kazao: Ja sam u srcu Hrvat, ne znam što je to Hrvat u glavi. Ja sam preuzeo izazov, a ovo Hrvat u glavi bi mi netko trebao rastumačiti - rekao je.

Rekao je da nije bilo signala da je HDZ spreman nastaviti s njim bez Karamarka. Također, kaže da iza njega ne stoji utjecajan lobi američko-kanadskih Hrvata iseljenika. 

- Nitko ne stoji iza mene, osim moje obitelji i prijatelja. Naučio sam se da kod nas ima strašno puno spinova, čitam novine i pitam se otkud ovakve ideje. Ja sam krenuo u ovo svojom voljom i to je to - rekao je.

Što se tiče odnosa s predsjednicom rekao je da su oni partneri. 

- Imali smo zajedničke ideje i ciljeve. Bili smo oboje u tim nekim međunarodnim krugovima, imali smo zajedničke ideje oko investicija. Ona dobro prati situaciju, evo već je danas pozvala na konzultacije sutra. Naći ću se i ja s njom. S njom pričam na hrvatskom ali tu i tamo ubacimo malo engleskih riječi - rekao je Orešković.

Što se tiče sudjelovanja na izborima, Orešković je kazao da su to sve spinovi.

- Ovo će biti sada tehnička vlada. Sutra nema sjednice Vlade i treba vidjeti kako tehnička vlada funkcionira. Mi ćemo raditi do kraja. Ostajem u Hrvatskoj, tu pripadamo. Prioriteti su mi da budem sada malo sa obitelji, a vrijeme će pokazati svoje - rekao je Orešković.

Za Zdravka Marića, HDZ-ovog mandatara za novu Vladu kazao je da je stručnjak za financije.

- Vrlo kvalitetan ministar, želim mu sve najbolje u životu - rekao je Orešković i dodao da neće kao premijer ići na utakmicu protiv Češke.

- Ne, gledat ću je doma s obitelji - rekao je.
 

Idi na 24sata

Komentari 396

  • jabuka5 17.06.2016.

    volila bi da Božo i živi zid , probaju rastjerati ovu pomutnju i ovo jahanje .......

  • jabuka5 17.06.2016.

    koji naslov , bravo Tim , bitno je biti hrvat u srcu ,,,,,,,a oni što su hrvati u glavi oni joj i rade o glavi i smišljaju za sebe a ne za hrvatski narod . Ti si dobar čovjek i ajmo ponovo ......ti i Božo , mogli bi nešto konačno zatvoriti hdz i sdp ... nama je več dosta ovog jahanja , dotužilo nam je .....novi ljudi nova stranka i krenimo ...+++++

  • tuti fruti 11 17.06.2016.

    Ajde karamarko i milanović sjedite uz janjetinu i piće i dogovorite veliku koaliciju druge vam nema za budućnost samo da građani ne trpe -SRETNO

Komentiraj...
Vidi sve komentare