To je to što me zanima!

Ortynski i Jelenić dali su ostavke, a Bajić je na čelu DORH-a odradio tri mandata

Da bi postao nasljednik Zlate Hrvoj Šipek na čelu DORH-a za suca Ivana Turudića u Saboru treba glasati 76 zastupnika. Dvojica njegovih prethodnika dali su ostavke, a Dinko Cvitan je godinama ima zaštitu
Vidi originalni članak

Ako ne bude preokreta i ako sudac Ivan Turudić ostane odabir premijera Andreja Plenkovića za novoga glavnog državnog odvjetnika, saborski zastupnici bi, prema najavi, o tome trebali glasati u srijedu. Da bi naslijedio Zlatu Hrvoj Šipek, za Turudića bi trebalo glasati 76 zastupnika.

Ovaj sadržaj dostupan je samo 24sata PLUS+ korisnicima na portalu

Neometano uživanje u 24sata sadržaju i brojne pogodnosti dostupne su na originalnom članku.
Idi na 24sata

Komentari 2

  • 05.02.2024.

    Pitam se kome zapravo treba cijela ova tragikomedija, a pogotovo kada se spominje srijeda i dan kada će se Turudić predložiti odnosno izabrati za glavnog državnog odvjetnika. Licemjerno zvuči konstatacija iz podnaslova članka "Da bi postao nasljednik Zlate Hrvoj Šipek na čelu DORH-a za suca Ivana Turudića u Saboru treba glasati 76 zastupnika". Licemjerno zato, jer se unaprijed zna da je Plenković davno osigurao 76 ruku, ne samo u ovu svrhu nego i za sve odluke koje su postavljene pred Sabor. Da li bi bili drugačiji rezultati svih odluka Sabora kada bi za njih bila potrebna dvotrećinska većina svih zastupnika, a ne prisutnih, zastupnika Sabora? Bi, sasvim sigurno. Onog trenutka, u početku trajanja neovisne Hrvatske, sve je krenulo nizbrdo, kada je na istom HDZ-ovom saboru donešena odluka o potrebnoj natpolovičnoj većini prisutnih, a ne svih zastupnika. Ta je odluka pokazalo se, imala i ima dalekosežne posljedice, pa Plenković i HDZ rade što hoće, jer imaju potrebnih 76 ruku i radit će sve dok ih narod bira. A imaju dovoljno poslušnika u glasačkoj mašini da opet dobiju izbore, pogotovo jer im izborni zakon daje za pravo da osvoje izbore ako, primjerice izlaznost bude 30% te ostvare natplovičnu većinu kojom dobiju izbore. Da nije tužno bilo bi smiješno, jer u tom slučaju (iz primjera) 15% glasača + 1 iz Republike Hrvatske odlučuju o vlasti u državi. No, narod ima onakvu vlast koju zaslužuju, ZNA SE.

Komentiraj...
Vidi sve komentare