To je to što me zanima!

'Orwell je ništa u usporedbi s današnjim sustavom nadzora'

Dijete koje se danas rodi odrastat će bez koncepcije privatnosti. To dijete neće znati što znači imati trenutak za sebe, kaže Snowden u svojoj "božićnoj čestitki"
Vidi originalni članak

Edward Snowden je u svojoj "alternativnoj božićnoj čestitki" rekao kako je nadzor opisan u knjizi Georgea Orwella "ništa u usporedbi s današnjim sustavima nadzora", javlja Channel 4. 

- Načini sakupljanja podataka koji su opisani u knjizi, mikrofoni i kamere, TV-i koji nas promatraju, su ništa u usporedbi s onim što je danas dostupno. U džepovima nosimo senzore koji nas prate svugdje gdje idemo. Razmislite što to znači za privatnost prosječne osobe - rekao je Snowden. Rekao je i kako će dijete koje se danas rodi odrastati bez koncepcije privatnosti. 

- To dijete neće znati što znači imati trenutak za sebe. To je problem zato što je privatnost bitna. Privatnost nam omogućuje da otkrijemo tko smo i što želimo biti - kaže Snowden. Na kraju je poručio vladama koje nas prate da je jeftinije pitati nas što mislimo nego nas špijunirati. 

Podsjetimo, Snowden je radio za NSA-u i objavio je njihove dokumente o špijuniranju jer se nije slagao s politikom tvrtke. Nakon što je objavio podatke, Snowden je otputovao u Hong Kong. Na kraju je azil dobio u Rusiji. 


Idi na 24sata

Komentari 46

  • nxxx8 26.12.2013.

    Prije bi rekao da prate poruke, pozive i lokacije telefona (koje operater ima ionako pohranjene). Da je mikrofon uključen, baterija bi otišla u nekoliko sati radi prometa podataka. Isprobano. A kamoli da je kamera upaljena, koja troši oko 450 mAh (recimo na iPhoneu 5) + video streaming sa kamere, baterija bi trajala najviše sat vremena. To špijuniranje preko telefona lako otkrije tko se razumije. Za računalo ista priča, tko je paranoičan, neka prati promet podataka..

  • prckoado 26.12.2013.

    snowden ti nisi normalan!

  • vidicemo 26.12.2013.

    Nije nama niko zato kriv. Sami smo krivi: hocemo da uvijek i svugdje budemo dostupni da imamo najnbolji i najmoderniji Mobitel za nas i djecu, zaduzivamo se da budemo u drustvu neko, dali mogli ili ne. Sjetimo se samo kao je nekada bilo Ljepo za Bozic. Dobijemo Cestike sa motivima a danas pisti, procitas i ponistis. Ti ponistis a drugi kopira i salje dalje ne samo poruku nego broj, adresu itd. sve do prozirnog covjeka.

Komentiraj...
Vidi sve komentare