To je to što me zanima!

Osijek: Ruska 'Volga' vozi željezničare po tračnicama

Ruski automobil Volgu u Osijek je dovezao Franjo Pavin. Ubrzo su je preuredili u pravo željezničko vozilo. Neobičnim vozilom služe se samo HŽ-ovci
Vidi originalni članak

Kada iza spuštenih brklji, umjesto putničkog ili teretnog vlaka, željezničkim tračnicama proleti automobil 'Volga', vozači putničkih cestovnih vozila najprije pomisle da se radi o šali ili da im nešto s vidom nije u redu. No, 2,5 tona teška 'Volga', koju je 1979. godine iz Pančeva u Osijek, cestom dovezao Franjo Pavin nije šala. Vozilo je ubrzo završilo u jednoj zaprešičkoj radionici gdje su ga spretni majstori preuredili u željezničko vozilo koje od tada, besprijekorno služeći stručnjacima i radnicima HŽ-a Sekcije za održavanje pruga Osijek, već prevalilo više od 250.000 km.
- Prije četiri godine dotrajali motor zamijenjen je mercedesovim dizelskim motorom s kojim se i dalje prometuje bez teškoća. Željezničko vozilo tako je napravljeno da se uz uporabu dizalice može okrenuti u mjestu i potom se kretati u suprotnom pravcu - kaže Pavin ističući da je osječka 'Volga' jedan od rijetkih preostalih automobila koji se još kreću na hrvatskim željezničkim tračnicama. Vozilom može upravljati obučeni željezničar za upravljanje motornih željezničkih vozila, koji se u potpunosti mora pridržavati propisa, pa i brzine kretanja, na željezničkim tračnicama.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • mayhem26 03.04.2008.

    Joj joj joj o čem i pisete.Gospodo imate i u Vinkovcima volgu i to zamislite crne boje,a imate je i kod Knina,Pozege,Slavonskog broda.Kakava je to vjest VAUUUUUUUUUU........Svaka vam čast,e stvarno mi se gadite več.

  • 20.02.2008.

    Nista novo. Stvarno su prosle mnoge godine,kad je prugom za potrebe radnika vozio IMV kombi, a desetar se od skupine do skupine radnika vozio crnim \"Tomos colibri\", a radnici bi ga dignuli i po potrebi okrenuli u drugom smjeru. Mislim da ce vecina ovo shvatiti kao zajebanciju, ali ipak nije.

  • petruss 20.02.2008.

    Treba održavat tako što jer je to dio povjesti

Komentiraj...
Vidi sve komentare