To je to što me zanima!

Osmero ih živi u 16 'kvadrata', a mjesečno raspolažu s 500 kn

Predrag i Eva Batista, njihovo petero djece i unuka, suživot dijele u trošnoj kućici. Ne sjećaju se kad su zadnji put jeli meso, a žive od doplatka i socijalne pomoći...
Vidi originalni članak

Meso. Što je to? Ustvari, za 1. svibnja smo dobili nešto malo slanine da bi i mi mogli osjetiti radost roštilja. A prije toga ne pamtim da smo jeli nešto mesno, priznaje Predrag Batista (50) iz Komletinaca nedaleko od Otoka na istoku Hrvatske. Predrag, njegova supruga Eva (40) i petero djece, Roberta (20), Miron (19), Matea (17), Hrvoje (15) i Renato (12) te unuka Nikol (2 mjeseca) žive u samo jednoj sobi od 16 četvornih metara. Tu su dva kreveta na kat, jedan običan krevet i preuski kauč na kojem se nekako stisnu Predrag i Eva. Prostoriju grije peć na drva, a drva uglavnom dobiju jer nemaju novca. Predrag, bivši branitelj, četiri i pol godine bio je na ratištu, a nakon što se vratio kući, sve tvrtke u kojima je radio su propale.

- Jedini nam je izvor prihoda dječji doplatak od 498,56 kuna te socijalna pomoć. Međutim, taj novac ni ne vidim, jer najstarijem sinu Mironu treba svaki mjesec platiti prijevoz do škole u Vinkovcima 500 kuna - kaže Predrag. Soba u kojoj se natisne cijela osmeročlana obitelj Batista prije je bila obična šupa u koju su se odlagale nepotrebne stvari. No ta šupa je s vremenom njima postala dom. Nemaju ni kupaonicu ni zahod. Najosnovnija higijena, čak i zimi na vrlo niskim temperaturama, obavlja se u kadi postavljenoj pokraj ulaza u sobu, a vodu nalijevaju iz kuhinjskih posuda.

- Kad bih nešto poželjela, onda bi to bila kupaonica i barem još jedna soba - govori Roberta, Predragova najstarija kći, koja je prije dva mjeseca na svijet donijela malenu Nikol.

Predrag kaže da su se naviknuli na skromnost, a sretan je jer se zbog ovakvih uvjeta za život nitko u obitelji nije razbolio.

Obitelj je na prioritetnom popisu za dodjelu kuće, a gradonačelnik Josip Šarić im do tada nudi da nađu neku slobodnu kuću i u nju se usele. Ako želite pomoći obitelji, novac možete uplatiti na račun 3500222778 u Hrvatskoj poštanskoj banci.


Idi na 24sata

Komentari 793

  • MihaelPetrovic 17.05.2013.

    slavonija peodaje kuće i sele se van, pola hrvata če otić samo radi pametnjakovića koji mjenjaju zakone kako im se digne, a ne vide kako ljudi rade u eu , koji su tamo zakoni a kakti oni bi u eu sa nekim njihovim zakonima, pa eto im u državnoj blagajni paučine i za ovakvu obitelj nemaju kojima treba svaka lipa, kako ih nije sram.

  • GoranSmrek 14.05.2013.

    evo novi profil a nema se novaca za hranuhttps://www.facebook.com/state.briga.5494360, https://www.facebook.com/profile.php?id=100004402564913&fref=ts....to je Danijel Klarić ebac hahaha

  • Maky_sb 14.05.2013.

    Nek se ova od 20 godina ugledala na mater pa odma širi noge i ajmo beba opa... a di je čaća od bebe? ... ma de,...

Komentiraj...
Vidi sve komentare