To je to što me zanima!

Osobni bankrot: Selite u manji stan, oprostite se s karticama

Što donosni Zakon o osobnom stečaju koji je u pripremi, a 'svjetlo dana' bi trebao dočekati u travnju. Bit će rješenje samo za one dužnike koji nemaju drugog izlaza
Vidi originalni članak

Zakon o osobnom stečaju je u pripremi, u Vladi se očekuje u travnju, a potom slijedi javna rasprava. No, što nam zapravo donosi taj zakon koji se već dugo čekao, a kojeg su, među ostalim, potencirali i predsjednik Ivo Josipović, brojne udruge i sindikati? 

Osobni bankrot samo za one koji zaista nemaju drugog izlaza

Činjenica je da sve veći broj građana ne može otplaćivati svoje dugove. Pod blokadom je oko 300.000 građana, a dužni su 24 milijarde kuna. No, neće svi oni moći proglasiti osobni bankrot, već samo oni koji zaista nemaju drugog izlaza jer je to zaista posljednji korak, piše Dnevnik.hr

Stečajni upravitelj preuzima imovinu dužnika

U slučaju osobnog bankrota ako predstečajno mirenje ne uspije, imovina dužnika građana dolazi u ruke stečajnog upravitelja, koji onda tom građaninu pomaže u stezanju remena. Što to znači? Pa, ako takav dužnik živi u stanu od 300.000 eura, stan se prodaje, a dužnik se seli u manji i jeftiniji stan. Gubi sve kreditne kartice, nema visokih računa... Štedi se maksimalno i na sve moguće načine. 

Moguć i otpis duga?

Nakon roka kušnje od nekoliko godina, ako dužnik prođe sve korake stečaja, trebao bi mu se čak i otpisati ostatak duga

Čini se kako je ovo spas za dužnike koji nemaju drugog izlaza, no ne smiju misliti da će time samo tako riješiti svoje probleme. 

Ekonomski stručnjaci upozoravaju da je za provođenje osobnog bankrota potrebna velika financijska disciplina.

Idi na 24sata

Komentari 65

  • be yourself 13.02.2014.

    Poznam 3,4 ljudi koji su morali otići iz države jer nisu mogli normalno raditi jer su im sve uzeli što bi zaradili. Zalažem se za mogućnost bankrota.

  • Janko 77 13.02.2014.

    Svaki onaj tko napiše i usvoji takav zakon je lopov i radi u interesu krupnog kapitala koji bi najradije da može isisat krv iz čovjeka da ju može prodat. Neki dan čitam da je osobni bankrot dobar jer dužnik zadržava dostojanstvo. Nema tu ničeg dostojanstvenog samo grabež da se čovjeka uništi za nečiji džep. Pa ne smiješ ni kupit wc papir kakav hoćeš nego moraš tražit odobrenje.

  • Rukfas_1 13.02.2014.

    Osobni stecaj nece ni proglasit nitko tko zivi u kuci od tristo tisuca eura. Ovaj zakon opet ide na ruku bogatunima koji su se doveli do stecaja. Pa se ja sad pitam kako cu ja proglasit osobni stecaj i koju imovinu ce mi prodati kad zivim kao podstanar?

Komentiraj...
Vidi sve komentare