To je to što me zanima!

Ostaci humanitarne pomoći ubili su dvojicu radnika?

U podrumu tvrtke Portun-Ferrum otkrili su tragove otrova koji je služio kao bojni otrov. Manje količine stavljali su u pakete pomoći kako bi ubili kukce
Vidi originalni članak

Izrazito otrovni spoj dimetil disulfid toksikolozi su našli u uzorcima uzetim s trupla dva radnika koji su se ugušili u podrumu zagrebačke tvrtke Portun-Ferrum 25. rujna. Ali nisu objasnili kako je taj spoj došao u njih. Drugačiji spoj pronašao je Zvonko Habuš, vlasnik i direktor laboratorija ANT d.o.o. Treći dan nakon nesreće s uređajem vrijednim 100.000 eura, u atmosferi u podrumu tvrtke otkrio je fosfin i fosfor klorid.
- Fosfin je eksperimentalno bio bojni otrov i smrtonosan je nakon samo nekoliko udaha – rekao nam je Habuš. Kaže kako građani imaju pravo znati što je ubilo dvojicu radnika i ne smije biti nikakvih tajni. Još se ne zna odakle su fosfin i fosfor klorid dospjeli u podrum.
- Pretpostavljam da je riječ o odbačenim zalihama iz doba primanja humanitarne pomoći. U svakoj vreći, kamionu ili vagonu brašna bio je aluminij fosfid u cjevčicama kako bi se ubili insekti. Ljudi su te cjevčice vjerojatno razbijali i tko zna gdje bacali. Fosfin naknadno s molekulama klora iz kanalizacije tvori fosfor-klorid – objasnio je Zvonko Habuš.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • possesed 29.09.2010.

    ..Bog te hebo grad nam leži na bojnim otrovima..

  • trešnja 29.09.2010.

    Mogu sad pričati što hoće,mi tog uređaja za 100.000 eura ionako nemamo !!! Možda su to izjavili da se slučajno nebi netko odlučio kupiti taj uređaj....za svaki slučaj...nek se zna!!!!

  • tužni šokac 29.09.2010.

    mislim sa ovakvim (nalazima) nema krivca,veoma poznato kod nas sramota

Komentiraj...
Vidi sve komentare