To je to što me zanima!

Najbolji na Mediteranu: Turista je u Hrvatskoj četiri posto više

Hrvatska je zahvaljujući turizmu od siječnja do svibnja imala prihode od 6,1 milijardi kuna. Među zemljama s najvećim porastom noćenja su Indija, Kina, Brazil i Japan
Vidi originalni članak

Ministar turizma Veljko Ostojić iznio je rezultate turističke sezone u periodu od siječnja do srpnja 2012. 

- Iznimno sam sretan što je u sedam mjeseci došlo 6,66 milijuna turista - rekao je ministar.

Prema podacima Porezne uprave Hrvatska je zahvaljujući turističkoj djelatnosti od siječnja do svibnja imala prihode od 6,1 milijardu kuna. Ostojić istaknuo kako su zahvaljujući turističkom sektoru zaposlili 12.900 ljudi, a 9200 njih kao sezonce. 

- Posebno smo ponosni na svoje procjene s početka godine te smo procijenili da će najviše Nijemaca posjetiti Hrvatsku. To se i ostvarilo te u odnosu na lani broj Nijemaca porastao za 13 posto u dolascima, odnosno došlo ih je 919.887 te su ostvarili 15 posto više noćenja. Od zemalja koje bilježe pad su Slovenija, Italija, Češka i Mađarska - rekao je.

Među zemljama s najvećim porastom noćenja su Indija, Kina, Brazil i Japan te Nizozemska.

- To se odnosi na mali broj noćenja, ali svejedno smo ponosni jer bilježimo rast - zaključuje Ostojić.

Ministar je kazao da iako svi trendovi pokazuju dobre rezultate te da se ide ka cilju koji su si zadali, odnosno porastu prihoda od 3 do 5 posto u odnosu na lani. Ističe da se ne smijemo veseliti jer turistička sezona traje do kraja 2012.

Na pitanje nada li se da će vrijeme ići na ruku produljenja sezone kaže:

- To nije u našim rukama, no naravno da bi voljeli da vrijeme bude kao i lani kada je primjerice u Poreču u 8. mjesecu nije ni pala kap kiše - rekao je ministar iako se Istra već tjednima se bori s nestašicom vode. 

Sa 3,84 posto boljim rezultatima od prošle godine, Hrvatska bilježi najveći porast u turizmu od svih mediteranskih zemalja. 

Idi na 24sata

Komentari 155

  • Markoo1995 11.08.2012.

    oni pokušavaju reći da smo mi najuspješniji samo lažu....ali ajde drago mi je da se bar trude oko države

  • danaja 08.08.2012.

    kad bi se nešto uložilo u pojedine turističke gradove u ovo bi i povjerovala,iz iskustva znam da je ova sezona lošija,a vlada može prodavati ovakve priče djeci..

  • HR1969 08.08.2012.

    Upravo se vratih sa ljetovanja sa naše divne obale.Ove priče možda su i istinite ali nisu uvjerljive. Na plažama u bilo koji dio dana birate mjesto za ručnik, na cestama nisu tako strašne gužve... Ne znam odakle se izcrpljuju ovi podatci za statistiku, jedino ako smo postali svjesniji (kako mi tako i turisti) pa urednije uplaćujemo turističke takse. Ali statistika zna toliko puta prevariti jer s njom možete dokazati baš sve !!!!(zavisi što uzimate za parametar) Van pansionska potrošnja prosječnog turista je 10-ak € po glavi što jest sramota, ali je sramota da naši resorateri žele samo raditi 3 mjeseca i živiti cilu godinu...e...

Komentiraj...
Vidi sve komentare