To je to što me zanima!

Otkrili su pet gena povezanih s najtežim oblicima korona virusa

Znanstvenici su otkrili pet ključnih gena povezanih s najtežim oblicima COVID-19, a neki od postojećih lijekova bi se mogli prenamijeniti za liječenje teško oboljelih pacijenata
Vidi originalni članak

Znanstvenici koji su proučavali DNK 2700 pacijenata oboljelih od COVID-19 na 208 odjela intenzivne njege diljem Britanije otkrili su da je pet gena uključenih u dva molekularna procesa - antivirusni imunitet i upalu pluća - bilo ključno u mnogim teškim slučajevima.

 - Naši su rezultati odmah pokazali koji lijekovi trebaju biti na vrhu popisa za klinička ispitivanja - rekao je Kenneth Baillie, akademski savjetnik za intenzivnu medicinu sa Sveučilišta u Edinburghu koji je bio suvoditelj istraživanja.

SMJERNICE ZA CIJEPLJENJE Britanska agencija za lijekove objavila tko ne bi smio uzimati cjepivo Pfizer/BioNTecha

 - Geni, nazvani IFNAR2, TYK2, OAS1, DPP9 i CCR2, djelomično objašnjavaju zašto neki ljudi razviju jako težak oblik bolesti dok drugi prođu s lakim oblikom - dodao je.

Rezultati istraživanja, objavljeni u stručnom časopisu Nature, trebali bi pomoći znanstvenicima da ubrzaju potragu za potencijalnim lijekovima provođenjem kliničkih ispitivanja antivirusnih i protuupalnih lijekova. 

- Među onima s najviše potencijala trebali bi biti inhibitori JAK, koji uključuju i Baricitinib koji je lijek protiv artritisa - rekao je Baillie.

RJEŠENJE ZA COVID-19? Eksperimentalni lijek blokirao širenje korone u roku od 24 sata

Njegov tim također je otkrio da pojačana aktivnost gena INFAR2 može stvoriti zaštitu protiv covida-19 jer će vjerojatno oponašati učinak liječenja interferonom. Razni postojeći lijekovi istražuju se u kliničkim ispitivanjima kako bi se vidjelo mogu li pomoći protiv covida-19, a među njima su interferon-beta-1a, antagonist receptora za interleukin-1 i Sanofijev lijek za artritis Kevzara.

LIJEK U EUROPSKOJ UNIJI Europska agencija za lijekove objavila uvjete za remdesivir

Dosad su steroid dekstamezaon i novorazvijeni Gileadov antivirusni lijek Remdesivir bili jedini lijekovi koji su dobili dozvolu diljem svijeta za liječenje oboljelih od covida-19, iako se Remdesivir ne preporučuje za teške slučajeve bolesti i imao je miješane rezultate u ispitivanjima.

Prošli mjesec je američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila Bamlanivimab proizvođača Eli Lilly za oboljele od covida koji nisu hospitalizirani ali imaju rizik od težeg oblika bolesti zbog svoje dobi i drugih stanja.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare