Obavijesti

Lifestyle

Komentari 26

U tijeku eksperimentis lijekom koji je blokirao širenje korona virusa u roku od 24 sata

Eksperimentalni lijek blokirao širenje korone u roku od 24 sata

Mulnupiravir je lijek koji ima široki spektar djelovanja protiv respiratornih RNA virusa, a istraživanje na tvorovima pokazalo je da zaustavlja multipliciranje virusa i njihovo širenje

VIDEO

Čini se da oralni lijek Molnupiravir može zaustaviti repliciranje korona virusa u tijelu, a onda i njegovo širenje izvan tijela, i to u roku od samo 24 sata od uzimanja, objavili su istraživači nakon što su lijekom tretirali šest tvorova zaraženih korona virusom i odmah ih zatvorili sa tvorovima koji nisu bili zaraženi prije toga u isti kavez. 

POGLEDAJTE VIDEO: Kod Britanaca uskoro započinje cijepljenje 

Pokretanje videa...

Cjepivo 01:21

Pokazalo se da niti jedan zdravi tvor koji je bio u kavezu sa zaraženom životinjom u idućih osam dana nije razvio simptome korona virusa. S druge strane, zaraženi tvorovi koji su tretirani placebom umjesto lijeka prenijeli su virus na druge životinje. 
Rezultati studije objavljeni su u časopisu Nature Microbiology. 

Merck & Co and Ridgeback Biotherapeutics trenutno testiraju lijek na ljudima, no rezultati se ne očekuju prije svibnja iduće godine. Istraživački tim sa Državnog Sveučilišta u američkoj državi Georgia, kaže da – ako se isti rezultati pokažu i kod ljudi – to znači da ljudima koji imaju Covid -19 možemo dati lijek koji će dovesti do toga da u roku od samo jednog dana prestanu biti širitelji zaraze. 

Više od trećine djece pozitivne na korona virus bez simptoma
Više od trećine djece pozitivne na korona virus bez simptoma

- To je prva demonstracija oralnog lijeka koji bi mogao izuzetno brzo blokirati širenje SARS-CoV-2 – kaže dr. Richard Plemper, profesor na Institutu za biomedicinske znanosti na Sveučilištu Georgia. 

Željko Mršić/Pixsell

Molnupiravir je antivirusni lijek koji je razvilo Sveučilište Emory, iz  Atlante, odnosno istraživačka kompanija u vlasništvu sveučilišta Drug Innovation Ventures at Emory (DRIVE), pod licencom Ridgeback Biotherapeutics, koji surađuje s Merck & Co.

Originalno, osmišljen je kao lijek protiv gripe i poznat je po tome da sprječava multipliciranje virusa tako da kreira grešku tijekom replikacije RNA virusa. U travnju 2020. studije su pokazale da Molnupiravir može prevenirati i smanjiti učestalost oštećenja pluća na miševima koji su bili zaraženi korona virusom.

Lauc: 'Cjepivo neće biti prije ožujka, potrebne su dvije doze'
Lauc: 'Cjepivo neće biti prije ožujka, potrebne su dvije doze'

Lijek je trenutno u kliničkim ispitivanjima faze II / III, u okviru koje se ispituje u tri različite doze svakih 12 sati, tijekom pet dana, kod bolesnika s Covid-19 i očekuje se da će rezultati tih istraživanja biti dostupni do svibnja 2021. godine.

- Vjerujemo da tvorovi odražavaju relevantni model širenja virusa jer uobičajeno ga prenose, ali uglavnom ne razviju ozbiljnu bolest, što se zapravo podudara s modelom širenja SARS-CoV-2 kod djece - kaže koautor studije, dr. Robert Cox, a sa Sveučilišta Georgia.

Ćiro savjetuje: Lakše je dočekati stotu ako ste zdravi i pokretni, zato - nosite maske i perite ruke
Ćiro savjetuje: Lakše je dočekati stotu ako ste zdravi i pokretni, zato - nosite maske i perite ruke

Istraživači su zarazili šest tvorova SARS-CoV-2 virusom i liječili troje od njih lijekom kad su počeli izbacivati virus iz nosa. Potom su doveli 12 nezaraženih tvorova i smjestili ih po dva u kavez s jednom od bolesnih životinja. Tvorovi su testirani svaki dan tijekom osam dana. Niti jedan od zdravih tvorova koji su smješteni u kaveze s bolesnim životinjama nije obolio od virusa. S druge strane, do četvrtog dana su se razboljeli svi tvorovi koji su bili zatvoreni u kavezu s onim životinjama koje nisu liječene ovim lijekom.

Đikić: 'Normalno' nam se neće vratiti sigurno prije idućeg ljeta
Đikić: 'Normalno' nam se neće vratiti sigurno prije idućeg ljeta

- Rano smo primijetili da Molnupiravir ima široki spektar djelovanja protiv respiratornih RNA virusa i da liječenje zaraženih životinja davanjem lijeka oralno smanjuje količinu virusnih čestica koje se šire oko njih, uz dramatično smanjen prijenos – rekao je Plemper te dodao kako ta svojstva lijek čine jakim kandidatom za farmakološku kontrolu Covid-19, piše Daily Mail.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje