To je to što me zanima!

Otkrili su razlog: Stotine djece godišnje umirale zbog - ličija?!

Indija: Djeca su dobivala grčeve i gubila svijest. Istraživanje je pokazalo da su jela samo liči jer nisu imala druge hrane. Liči sadrži toksine koji sprečavaju organizam da proizvodi glukozu
Vidi originalni članak

Nakon 20 godina istraživači su pronašli razlog zbog kojeg svake godine umru stotine djece na sjeveru Indije. Dva desetljeća zdrava djeca su dobivala iznenadne grčeve i gubila su svijest. Polovica njih je umirala.

Djeca su na prazan želudac jele liči. Plodovi ličija ili azijske trešnje su u obliku jajeta. Kinezi ga uzgajaju više od 3000 godina. Liči se uzgaja i u Indiji.

Do sada se smatralo da su plodovi ličija zdravi, no prema novim istraživanjima to je točno samo ako se jedu u umjerenim količinama i s drugom hranom.

Prema pisanju medicinskog časopisa "The Lancet" liči sadrži toksine koji sprečavaju organizam da proizvodi glukozu. U Indiji siromašna djeca jedu liči koji pada na zemlju.

Šećer je kod djece bio očito jako nizak budući da nisu unosili dovoljno druge hrane jer je nemaju. Stručnjaci savjetuju roditeljima da djeci daju večeru i da paze kako bi djeca liči jela u ograničenim količinama. Nadaju se da će ovo istraživanje pomoći smanjiti broj umrle djece. 

Idi na 24sata

Komentari 40

  • Mél.C.B.🌼 02.02.2017.

    Probala, ok, nista posebno! :)

  • zippysnake 02.02.2017.

    Jete domace voce pa nete vmreli!! Fersteen??

  • ilmare 02.02.2017.

    Nisam probala, a po opisu mi djeluje kao maginja ili planika ?? Ni nju se ne smije puno jesti ...Pravim slatko od nje, i kao takva se može konzumirati

Komentiraj...
Vidi sve komentare