To je to što me zanima!

Otpuštanje na HŽ-ov način: Sjede kod kuće i primaju plaću

Nakon što se radnik proglasi tehnološkim viškom o njemu brine Željeznički fond. Osim plaće, radnik zadržava pravo na regres, božićnicu i dar za djecu do 15 godina
Vidi originalni članak

Za preuzimanje brige o radnicima HŽ-a koji dobiju status tehnološkog viška, dogovoreno je osnivanje Željezničkog fonda. Kada se radnika označi tehnološkim viškom prelazi u Fond. U ugovoru stoji da je 'oslobođen od obavljanja radnih zadataka, ali zadržava plaću iz ugovora i radu, pravo na regres, božićnicu i dar za djecu do 15 godina starosti', javlja Večernji list

Plaća i dodaci financiraju se iz državnog proračuna, a radnik pod zaštitom Fonda može biti do tri godine. U tom vremenu pokušavaju mu pronaći novi posao unutar tvrtke, ali njega smije odbiti ako je više od 100 kilometara udaljen od njegova prebivališta. Ukoliko prekine odnos sa Željezničkim fondom ima pravo primiti polovičan iznos svih plaća koje bi dobio u tri godine.

U prosjeku oko sto radnika godišnje zbrinuto je zahvaljujući Fondu od 2007. do kraja 2011. godine. U ovom trenutku Fond zbrinjava 138 radnika koji imaju pravo na  maksimalno 6000 kuna bruto mjesečne plaće.


Idi na 24sata

Komentari 34

  • zrinka_2012 25.05.2012.

    kakvi poduzetnici.... sponze udajte se za željezničare oni NIKAD neće propast!

  • Car Mrgud 25.05.2012.

    A ministar prometa prvo uvatio dizat cestarine,putarine,mostarine,tunelarine i ostale "arine"...

  • mik 25.05.2012.

    Lopovluk pod okriljem vlade i Sabora ! Ako nešto nekome ne ide, maknite ga , nije se na tom mjestu ni rodio !Ako taj isti nije za ništa- njegova stvar, ali je sramota postaviti ga na neko drugo mjesto da bi egzistirao ! Toliko mladih i sposobnih bježi van , a mi samo kukamo kako nam je loše ??? Uvesti odgovornost materijalnu i kaznenu za sve loše poteze političara, pa nek onda vode državu !

Komentiraj...
Vidi sve komentare