To je to što me zanima!

Otvara se zračni prostor Europe: Leti se u tri zone

U prvoj zoni letenje je zabranjeno, u drugoj u kojoj ima nešto vulkanskog pepela će se smjeti letjeti, a treća je potpuno čista te nema ograničenja
Vidi originalni članak

Od utorka ujutro postepeno će se otvarati polovica europskog zračnog prometa. To su u ponedjeljak dogovorili ministri prijevoza EU27 na višesatnoj telefonskoj konferenciji. Do utorka u osam Eurocontrol će, vijećanjem s meteorološkim i ostalim mjerodavnim službama zemalja članica, odrediti tri zračne zone nad Europom. Tako će u prvoj zoni letenje biti zabranjeno, u drugoj, u kojoj ima vulkanskog pepela će se smjeti letjeti i treća zona, u kojoj pepela nema te ograničenja ne postoje. Belgijski zračni prostor otvara se sutra u 8 ujutro. Iz Bruxellesa je tek probno, bez putnika poslijepodne poletjelo nekoliko aviona. Iz Londona također nema letova do sutra ujutro u 7 sati, prenosi HRT. Njemačka će svoje nebo otvoriti u utorak u dva sata ujutro. Zračni prostor već su otvorile Češka i Slovačka, Nizozemska, a djelomično se leti u Austriji, Francuskoj, Danskoj, Norveškoj i Švedskoj. Prema posljednjim informacijama, vjetrovi koji pušu s Islanda nose pepeo prema istoku Kanade. Kanadske zrakoplovne tvrtke već su uvele preventivne mjere. Zbog potpune zabrane letenja dnevni gubitak zračnih prijevoznika u ponedjeljak narastao na 250 milijuna eura.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • zipa 19.04.2010.

    Prigodna slika... Promašili za samo cca 17000 km. S obzirom da Zemlja u opsegu ima nekih 40000 km, još samo 3000 i pogreška bi mogla biti maksimalna :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare