To je to što me zanima!

Otvoren Summit G20: Putin i saudijski princ dali si 'pet'

Na otvorenju G20 summita rijetki su toplo pozdravili saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, a među njima je bio ruski predsjednik Putin koji je Salmanu dao 'pet'
Vidi originalni članak

Summit G20 službeno je počeo u petak, nakon niza susreta na marginama između vodećih svjetskih čelnika, uključujući i onaj na kojem je potpisan novi trgovinski sporazum između SAD-a, Kanade i Meksika

Argentinski predsjednik Mauricio Macri predsjedao je otvaranjem i naglasio potrebu otvorenih rasprava.

Izrazio je nadu da će suprotstavljene strane postići konsenzus u vrijeme brzih promjena u svjetskoj ekonomiji i društvu. 

Neki čelnici su toplo pozdravili saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana koji se prvi put pojavio na međunarodnoj sceni nakon ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija u Istanbulu. Među njima je bio i ruski predsjednik Vladimir Putin, no mnogi su izbjegli kontakt s princom. 

Putin je u petak u Buenos Airesu kritizirao 'lošu praksu jednostranih sankcija' i trgovinskog protekcionizma. 

- Ne možemo ne vidjeti da nepoštena konkurencija sve češće zamjenjuje pošten dijalog utemeljen na načelu jednakosti među zemljama - rekao je Putin na sastanku s čelnicima zemalja BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika). 

Trump je na putu prema argentinskoj prijestolnici otkazao sastanak s ruskim čelnikom zbog sukoba između ruske obalne straže i ukrajinske mornarice u kojem je ruska strana otvorila vatru i zaplijenila ukrajinske brodove.  

Njemačka kancelarka Angela Merkel stići će kasnije u petak jer joj je zrakoplov imao tehničkih problema. 

Ključna tema summita bit će trgovina. Trump i kineski vođa Xi Jinping sastat će se u subotu, a svijet se nada da će dvije najveće svjetske ekonomije dogovoriti primirje u trgovinskom ratu koji uzrokuje turbulencije na svjetskim tržištima. 

Trump je u četvrtak, prije polaska iz Washingtona, rekao da je vrlo blizu postizanja sporazuma s Kinom, ali i dodao da ne zna želi li to jer 'upravo milijarde i milijarde dolara stižu u SAD u obliku carina i pristojba.

Kina 'želi sporazum' i otvorena je za njega, rekao je Trump, ali je također rekao da mu se 'sviđa sporazum koji upravo ima'. 

SAD, Kanada i Meksiko su na summitu potpisali novi trgovinski sporazum, nasljednik NAFTA-e. Novi sporazum poznat je pod kraticom USMCA. Trump mu predviđa laku potvrdu u Kongresu, usprkos protivljenju dijela zastupnika.

G20 je skupina zemalja koje čine 20 najvećih svjetskih sila, 19 država plus EU, a na njih otpada 85 posto svjetskog BDP-a.

Saudijski prijestolonasljednik ostao po strani

Čelnike tih zemalja i izaslanstva čuva oko 22 tisuće argentinskih policajaca, a sastanak se održava godinu dana nakon nasilnih prosvjeda na prethodnom summitu u Hamburgu. 

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman ostao je u petak po strani na službenoj fotografiji svjetskih vođa i ostalih uglednika na summitu G20 u Buenos Airesu, stojeći na rubu skupine.

Prisutnost princa prijestolonasljednika Mohammeda na međunarodnom summitu za mnoge je sporna nakon ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija 2. listopada u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Saudijski je prijestolonasljednik brzo napustio pozornicu, bez da se rukovao ili razgovarao s ostalim svjetskim vođama.

Putin i Salman si dali 'pet'

Macri je kazao kako će svjetski vođe raspravljati o navodima da je princ Mohammed bio umješan u Khashoggijevu smrt. Saudijske vlasti tvrde da princ nije ni na koji način povezan s ubojstvom.

Jedini izrazito prijateljski pozdrav bio je onaj između princa i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Njih su se dvojica srdačno pozdravili, dali su jedan drugome pet i veselo se smijali dok su zauzimali svoja mjesta u prostoriji za sastanke.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je pak princu Mohammedu u kratkom razgovoru na summitu oštro priopćio da će Europa inzistirati da međunarodni stručnjaci sudjeluju u istrazi Khashoggijeva ubojstva te da je nužno pronaći rješenje za situaciju u Jemenu.

Saudijski list Saudi Gazette objavio je video snimku njihova kratkog sastanka na kojoj je vidljivo da potiho razgovaraju, pri čemu je Macron gledao princa u oči, dok je Mohammed potvrdno kimao glavom povremeno se osmjehujući.

U zvučnom zapisu razgovora može se čuti kako saudijski princ govori Macronu da ne brine, na što Macron odgovara da je ipak zabrinut. U drugom se video zapisu može čuti kako Mohammed obećaje Macronu da će ga poslušati.

- Ja sam čovjek od riječi - govori Macron na samom kraju snimke.

Saudijska Al Arabiya TV izvijestila je kako su američki predsjednik Donald Trump i princ Mohammed također imali usputni sastanak na summitu koji je protekao u prijateljskom raspoloženju.

Argentinska televizija našla se na udaru kritika jer je prikazala fotografiju Apua, lika iz crtane serije Simpsoni u trenutku kada je indijski premijer Nerendra Modi stigao u Buenos Aires na summit skupine G20.

Televizija Cronica objavila je tekst 'Stiže Apu' uz snimku zrakoplova indijskog premijera kako slijeće u zračnu luku.

Korisnici društvenih mreža reagirali su bijesno, ocijenivši da je usporedba Modija s indijskim prodavačem cipela rasistička.

 

Idi na 24sata

Komentari 17

  • Usora1 01.12.2018.

    tramp ga vec proglasio nevinim i uvalio dil o oruzju vrijedan 15 mlrd. dolara a i saveznik mu je u "rasturanju" jemena. macron mu dao najvece francusko odlicje, sigurno ne na lijepe okice. a iz "svjetske vlade" dirigirani mediji lupetaju o putinu koga ovi isti pokusavaju izolirati bi ga bas on kao trebao osudjivati i izigravati robin huda.

  • mestar 01.12.2018.

    Kako se ovi nasi nisu uspjeli nekako ugurart medu te da se slikaju kad vec po nicemu drugome ne spadaju u tu grupu?

  • fallout2 30.11.2018.

    kakav je to summit kad nema kolinde. bezveze, nije vrijedno spomena.

Komentiraj...
Vidi sve komentare