Obavijesti

News

Komentari 17

Otvoren Summit G20: Putin i saudijski princ dali si 'pet'

Otvoren Summit G20:  Putin i saudijski princ dali si 'pet'
1

Na otvorenju G20 summita rijetki su toplo pozdravili saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, a među njima je bio ruski predsjednik Putin koji je Salmanu dao 'pet'

VIDEO

Summit G20 službeno je počeo u petak, nakon niza susreta na marginama između vodećih svjetskih čelnika, uključujući i onaj na kojem je potpisan novi trgovinski sporazum između SAD-a, Kanade i Meksika

Argentinski predsjednik Mauricio Macri predsjedao je otvaranjem i naglasio potrebu otvorenih rasprava.

Izrazio je nadu da će suprotstavljene strane postići konsenzus u vrijeme brzih promjena u svjetskoj ekonomiji i društvu. 

G20 Summit in Argentina

Neki čelnici su toplo pozdravili saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana koji se prvi put pojavio na međunarodnoj sceni nakon ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija u Istanbulu. Među njima je bio i ruski predsjednik Vladimir Putin, no mnogi su izbjegli kontakt s princom. 

Putin je u petak u Buenos Airesu kritizirao 'lošu praksu jednostranih sankcija' i trgovinskog protekcionizma. 

- Ne možemo ne vidjeti da nepoštena konkurencija sve češće zamjenjuje pošten dijalog utemeljen na načelu jednakosti među zemljama - rekao je Putin na sastanku s čelnicima zemalja BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika). 

G20 leaders summit in Buenos Aires

Trump je na putu prema argentinskoj prijestolnici otkazao sastanak s ruskim čelnikom zbog sukoba između ruske obalne straže i ukrajinske mornarice u kojem je ruska strana otvorila vatru i zaplijenila ukrajinske brodove.  

Njemačka kancelarka Angela Merkel stići će kasnije u petak jer joj je zrakoplov imao tehničkih problema. 

Ključna tema summita bit će trgovina. Trump i kineski vođa Xi Jinping sastat će se u subotu, a svijet se nada da će dvije najveće svjetske ekonomije dogovoriti primirje u trgovinskom ratu koji uzrokuje turbulencije na svjetskim tržištima. 

Trump je u četvrtak, prije polaska iz Washingtona, rekao da je vrlo blizu postizanja sporazuma s Kinom, ali i dodao da ne zna želi li to jer 'upravo milijarde i milijarde dolara stižu u SAD u obliku carina i pristojba.

Kina 'želi sporazum' i otvorena je za njega, rekao je Trump, ali je također rekao da mu se 'sviđa sporazum koji upravo ima'. 

SAD, Kanada i Meksiko su na summitu potpisali novi trgovinski sporazum, nasljednik NAFTA-e. Novi sporazum poznat je pod kraticom USMCA. Trump mu predviđa laku potvrdu u Kongresu, usprkos protivljenju dijela zastupnika.

G20 je skupina zemalja koje čine 20 najvećih svjetskih sila, 19 država plus EU, a na njih otpada 85 posto svjetskog BDP-a.

Saudijski prijestolonasljednik ostao po strani

Čelnike tih zemalja i izaslanstva čuva oko 22 tisuće argentinskih policajaca, a sastanak se održava godinu dana nakon nasilnih prosvjeda na prethodnom summitu u Hamburgu. 

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman ostao je u petak po strani na službenoj fotografiji svjetskih vođa i ostalih uglednika na summitu G20 u Buenos Airesu, stojeći na rubu skupine.

G20 leaders summit in Buenos Aires

Prisutnost princa prijestolonasljednika Mohammeda na međunarodnom summitu za mnoge je sporna nakon ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija 2. listopada u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Saudijski je prijestolonasljednik brzo napustio pozornicu, bez da se rukovao ili razgovarao s ostalim svjetskim vođama.

Putin i Salman si dali 'pet'

Macri je kazao kako će svjetski vođe raspravljati o navodima da je princ Mohammed bio umješan u Khashoggijevu smrt. Saudijske vlasti tvrde da princ nije ni na koji način povezan s ubojstvom.

Jedini izrazito prijateljski pozdrav bio je onaj između princa i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Njih su se dvojica srdačno pozdravili, dali su jedan drugome pet i veselo se smijali dok su zauzimali svoja mjesta u prostoriji za sastanke.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je pak princu Mohammedu u kratkom razgovoru na summitu oštro priopćio da će Europa inzistirati da međunarodni stručnjaci sudjeluju u istrazi Khashoggijeva ubojstva te da je nužno pronaći rješenje za situaciju u Jemenu.

Saudijski list Saudi Gazette objavio je video snimku njihova kratkog sastanka na kojoj je vidljivo da potiho razgovaraju, pri čemu je Macron gledao princa u oči, dok je Mohammed potvrdno kimao glavom povremeno se osmjehujući.

U zvučnom zapisu razgovora može se čuti kako saudijski princ govori Macronu da ne brine, na što Macron odgovara da je ipak zabrinut. U drugom se video zapisu može čuti kako Mohammed obećaje Macronu da će ga poslušati.

- Ja sam čovjek od riječi - govori Macron na samom kraju snimke.

Saudijska Al Arabiya TV izvijestila je kako su američki predsjednik Donald Trump i princ Mohammed također imali usputni sastanak na summitu koji je protekao u prijateljskom raspoloženju.

Argentinska televizija našla se na udaru kritika jer je prikazala fotografiju Apua, lika iz crtane serije Simpsoni u trenutku kada je indijski premijer Nerendra Modi stigao u Buenos Aires na summit skupine G20.

Televizija Cronica objavila je tekst 'Stiže Apu' uz snimku zrakoplova indijskog premijera kako slijeće u zračnu luku.

Korisnici društvenih mreža reagirali su bijesno, ocijenivši da je usporedba Modija s indijskim prodavačem cipela rasistička.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.