To je to što me zanima!

Otvorili birališta: U Australiji počeli izbori za Hrvatski sabor

Birališta su u 21 sat otvorena u Canberri, Sydneyju i Melbourneu, četvrto, biralište u Perthu otvara se u ponoć. U 23 sata otvara se biralište u Tokiju, a ponoć u Pekingu
Vidi originalni članak

Otvaranjem tri od četiri birališta u Australiji, u petak u 21 sat po hrvatskom vremenu, počeli su izbori za osmi saziv Hrvatskog sabora. 

Birališta su u 21 sat otvorena u Canberri, Sydneyju i Melbourneu, četvrto, biralište u Perthu otvara se u ponoć, kaže član Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski.

U 23 sata otvara se biralište u Tokiju, a ponoć u Pekingu. Posljednje se u inozemstvu otvara biralište u Los Angelesu. 

U 48 država, u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, može se glasovati na 114 biračkih mjesta, najviše ih je (33) u BiH te u Njemačkoj (18). Za Srbiju, Crnu Goru i Mađarsku određena su po dva biračka mjesta, tri za Italiji, po jedno za Sloveniju i Austriju. Biračkih mjesta u inozemstvu je više, kako u odnosu na posljednje parlamentarne (za tri), tako i u odnosu na predsjedničke izbore (za 18).

U europskim zemljama glasuje se dva dana, u subotu i nedjelju, birališta se otvaraju u 7 zatvaraju u 19 sati.

U inozemstvu, to jest u posebnoj, XI. jedinici tri saborska zastupnika bira 'dijaspora', odnosno hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj. Za glasovanje se aktivno registriralo više od 36.000 birača, kaže predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin.

- Međutim, i na sam dan izbora, a u inozemstvu su to 7. i 8. studenoga, moguće je dokazati svoje biračko pravo provjerom u konzulatu, odnosno u veleposlanstvu i ako se ishodi potvrda može se glasovati - napominje Hrvatin i podsjeća da je velik broj takvih potvrda bio u drugom krugu predsjedničkih izbora.

U inozemstvu glasuju i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj koji su se privremeno upisali na ta mjesta, zbog službenog puta, boravka u inozemstvu.

 - I oni će moći glasovati, ali za izbornu jedinicu u kojoj imaju prebivalište - upućuje Hrvatin.

U Hrvatski sabor bira se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira 'dijaspora', a osam pripadnici nacionalnih manjina.


Idi na 24sata

Komentari 194

  • milanmilan 08.11.2015.

    ,,EVO, ovo vam je hrvatska dijaspora: Hrvat u dijaspori ima svoj posao, svoju obitelj, svoje probleme. Samo manji dio Hrvata čita hrvatske novine svaki dan, ali većina zna što se događa u Hrvatskoj jer sluša hrvatske emisije preko interneta, iako nemamo svi dostupnu hrvatsku televiziju u našim drzavama. Hrvati u dijaspori žele sve najbolje za budućnost Hrvatske. Hrvati u dijaspori trude se da ne umiru stari hrvatski običaji. Trude se jako, vjerujte mi. Hrvat u dijaspori uči hrvatski jezik i hrvatsku kulturu jer želi bolje razumijeti mišljenje i srce njihovih djedova i pradjedova. Hrvat u dijaspori brani hrvatske branitelje, Domovinski rat. Hrvat u dijaspori brani Vukovar iznad svega i misli da Hrvatska neće imati bolju budućnost dok svi oni koji su ubijali naš narod za vrijeme rata ne budu u zatvoru i kažnjeni. Hrvat u dijaspori možda misli kao i ti, možda ne misli kao i ti, ali poštuje ono što ti misliš.  Hrvat u dijaspori obožava kad Hrvat iz Hrvatske dolazi u posjet. I sjeo bi na kavu s njim i satima ga slušao kako govori i što govori. I zapjevali bi zajedno i nazdravili za Domovinu Hrvatsku. Hrvat iz dijaspore završiti će taj susret sa suzama u očima. Hrvat u dijaspori vjeruje u Boga i moli za Hrvatsku i za Hrvate. Pitam se koliko Hrvata moli za Hrvatsku? Hrvat u dijaspori će štedjeti (neki mjesecima, neki godinama) da dođe u Hrvatsku barem jednom u životu, da vidi gdje su rođeni djedovi i pradjedovi. Neki Hrvati u dijaspori imaju kuću ili apartman u Hrvatskoj. Ne, nisu kupili stan na Karibima, niti na Havajima: kupili su ga u Hrvatskoj. I troše u Hrvatskoj. I kupuju hrvatske proizvode.'' CroExpress, Ljilja Vlaho, 12.01.2015.

  • Kor - Jan - Dar 08.11.2015.

    Nemaju se razloga SDP-ovci, toliko ljutiti, na dijasporu, glasaće iz BiH, Kolindu, Viktora Orbana,,,,,,, zapravo na sve. Bolje bi im bilo da malo ohlade glave, i kak se ono veli, pogledaju se u ogledalo. Pod broj 1 Da je Zokijevo društvo izvršilo ijedno obečanje iz plana 21, ne bi bila Kolinda predsjednica nego bi to bio Ivo Josipović, iz SDP-a. Pod broj 2 Da je koje obećanje iz plana 21 izvršeno, za ishod parlamentarnih izbora Kolinda, T. Karamarko i cijeli HDZ bi bili potpuno nevažni.. Ali nije izvršilo skoro ništa!. Zokijevo društvo se očito već odavno pomirilo s činjenicom da će umjesto naših sad jahati malo vaši, a hrvatskoj javnosti ostaje samo podsvjesna zajednička nada da će domovina MOŽDA JEDNOM napokon iznjedriti i nekog državnika. Što je činiti SDP-u? To je svima jasno, osim možda njihovom članstvu i simpatizerima. Ako se već ne može maknuti nezamjenljivog, premijera izgubljenog kompasa, a onda bi trebali pod hitno na izbore za novog šefa SDP-a. Ova koalicija je svoje već prije odigrala. Ništa više, pa čak ni skrivanje iza humanizma zbog odnosa prema izbjeglicama,,, naglo pobuđene lijevo-nacionalne euforije,,, ni traženje krivca svugdje okolo od Kolinde nadalje, ne mogu sakriti činjenicu da SDP ne podržava većina građana RH,, da če dobar dio stalnih glasača SDP-ea svoje glasove dati Živom Mostu, Petrini, Lackoviću, Živom Zidu,, a neki i Mireli,,,, i šta je najbitnije. Ovakav SDP sa ovakvim vođom su jedini odgovorni za uskrsnuće HDZ-ea i njihov povratak u Banske Dvore. Samo oni i nitko drugi!!

  • Kor - Jan - Dar 08.11.2015.

    Veliki Fjodor Mihajlovič Dostojevski, jednom prilikom reče ovako; "Nemojte lagati samog sebe. Čovjek koji laže sam sebi i sluša svoje laži dođe do točke kada ne može razlikovati istinu u njemu, ili oko njega gubeći svo poštovanje prema sebi i prema drugima.".............. Pa tako i ovo traženje krivaca za loše izborne rezultate od strane SDP-ovaca, svigdje okolo - od dijaspore pa nadalje,,, osim u sebi samima, spada u kategoriju laganja samog sebe. Ne znam dal se oni sječaju plana 21 od prije 4 godine i obečanja u njemu. Ako se oni ne sječaju, mnogi građani RH, Hrvati i ostali se itekako sječaju. I što ostalo od rečenog plana? NIŠTA! Štoviše, premijer Milanović je ubrzo nakon zasjedanja u Banske Dvore rekao da oni nisu NIŠTA obečali. Kao što se Hrvati sječaju neispunjenih obečanja iz plana 21, kao i činjenice da oni koji su ga obečali nisu ni pokušali ispuniti,, tako se sječaju savakojakih afera i luksuziranja na račun poreznih obaveznika autora plana 21,,,, auti, telefoni, luksuzni uredi, Merzel, Šegon, Sabo, oprosti milijunskih poreza prijateljima kumovima, zataškanih afera,,,,,,,,,, I eto, nakon 4 godine, svega i svačega, ipak se more reči da imaju 2 uspjeha. 1. Dizanje silnim aferama i Sanaderom HDZ-ea iz pepela. 2. Povratak T.Karamarka i društva u Banske Dvore. I to je isključiva zasluga SDP-ea,,, a nikakve dijaspore, glasaća iz BiH, Kolinde,,,,,,,, i šta ja zna koga.

Komentiraj...
Vidi sve komentare