To je to što me zanima!

Ove koze ne znaju za strah jer se po sol penju na 50 metara

Italija: Stado kozoroga koji stoje na udubinama kamenja na brani visokoj 50 metara snimili su biolozi. Smatraju da su na branu došli lizati sol, a dobri su skakači
Vidi originalni članak

Žive i do 4600 metara nadmorske visine, uglavnom na stjenovitu terenu. Onamo bježe od grabežljivaca. Izvrsni su skakači, a ravnotežu održavaju na za nas nemogućim terenima. Stado kozoroga koji stoje na udubinama kamenja na brani visokoj 50 metara na sjeveru Italije snimili su biolozi. Smatraju da su na branu došli lizati sol s kamenja jer vegetacija koja bi ih zanimala ondje nije bujna.

- Capra ibex je kozorog, a ta vrsta ne živi u Hrvatskoj. Ima ih u Sloveniji i Italiji, u alpskom dijelu. Kozorog ima specifičnu građu papka, oštra brida, koji je čvrst. On mu omogućava da se drži za kamen. Glava mu je lagana, pa lakše održava ravnotežu pri doskoku, što je zapravo pravi izazov. Inače, tvrda podloga brane lakša im je za kretanje nego sipka na dijelovima terena na kojima žive - rekao nam je prof. dr. Zdravko Junicki s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare