To je to što me zanima!

Ovo će zamijeniti PCR testove? Nalazi su gotovi za par minuta, a točnost dijagnoze je čak 98%

Stručnjaci sa Sveučilišta West of Scotland ističu da bi brzina rezultata pomogla u borbi protiv smrtonosne bolesti te bi lakše znali prepisati terapriju
Vidi originalni članak

Znanstvenici vjeruju da su razvili gotovo trenutni test za dijagnozu Covida koji će koristiti rendgenske zrake umjesto PCR testova s ​​točnošću od 98%.

Naime, kako navode program umjetne inteligencije ponudio bi rezultate za nekoliko minuta i bio bi veliki poticaj zdravstvenom osoblju, piše Mirror.

Stručnjaci sa Sveučilišta West of Scotland ističu da bi brzina rezultata pomogla u borbi protiv smrtonosne bolesti te bi lakše znali prepisati terapiju.

Profesor Naeem Ramzan vodio je tim od tri osobe iza projekta, u kojem su također bili Gabriel Okolo i dr. Stamos Katsigiannis.

CJEPIVO UNUTAR 100 DANA Bill Gates: Možda nas čeka još smrtonosniji virus, moramo brže razvijati nova cjepiva

- Dugo je postojala potreba za brzim i pouzdanim alatom koji može otkriti Covid-19, a to je postalo još istinitije s porastom varijante Omicron - rekao je Naeem Ramzan.

 - Nekoliko zemalja nije u mogućnosti provesti veliki broj Covid testova zbog ograničenih alata za dijagnostiku, ali ova tehnika koristi lako dostupnu tehnologiju za brzo otkrivanje virusa - nastavlja profesor.

- Simptomi Covid-19 nisu vidljivi na rendgenskim snimkama u ranim fazama infekcije, stoga je važno napomenuti da tehnologija ne može u potpunosti zamijeniti PCR testove - rekao je.

- Moglo bi se pokazati ključnim i potencijalno spasonosnim pri dijagnosticiranju teških slučajeva virusa, pomažući u određivanju potrebnog liječenja - objašnjava.

STOTINE VAN POGONA Omikron mijenja pravila: Lakši simptomi, ali zbog njega je sve više liječnika i sestara u izolaciji

Profesor Milan Radosavljević, voditelj za istraživanje, inovacije i angažman na UWS-u, pozdravio je ovo otkriće te misli da bi trebalo promijeniti igru.

- Ovo je istraživanje koje može promijeniti igru - rekao je.

- To je još jedan primjer svrhovitog, učinkovitog rada koji se odvijao u UWS-u tijekom pandemije, čineći istinsku razliku u borbi protiv Covid-19 - rekao je.

- Nevjerojatno sam ponosan na zalaganje i inovativnost koju su pokazali naši međunarodno poznati akademici, dok nastoje pronaći rješenja za hitne globalne probleme - zaključuje.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • Mel Glupson 20.01.2022.

    "međunarodno priznati akademici" kaj ti nisu imali radiologiju kao predmet🤔

  • Nemam korisnicko ime 20.01.2022.

    ne vjerujem tako velikom postotku

  • Šipumil 20.01.2022.

    Super, sada će se prozračiti malo sve ... to je puno zdravije od PCR testa --- pa jedno 10 puta tako a i za trudnice koje to ne znaju da jesu bit će super ...

Komentiraj...
Vidi sve komentare