To je to što me zanima!

Ovršitelji: Ministar pravosuđa Miljenić je u sukobu interesa

Javni ovršitelji kritizirali su ministra Orsata Miljenića i tvrde da ministarstvo javnosti prikazuje krive podatke kako bi pokazalo da je hrvatsko pravosuđe učinkovito
Vidi originalni članak

Javni ovršitelji prozvali su Ministarstvo pravosuđa da koristi u najmanju ruku čudne statističke podatke i tako prikriva broj neriješenih starih ovršnih predmeta na sudovima kako bi pokazali da je hrvatsko pravosuđe učinkovito i da se problem s ovrhama može riješiti i bez javnih ovršitelja.

Na konferenciji za medije javni ovršitelji u četvrtak su uputili oštre kritike na račun ministra pravosuđa Orsata Miljenića, i to da je, među ostalim, u sukobu interesa jer je na dužnost ministra došao iz odvjetničkog ureda koji se bavi desecima tisuća ovršnih predmeta, a uvođenjem javnoovršiteljske službe ugrožen je mali broj odvjetnika koji dobro zarađuju na ovrhama, a koji će ostati bez određenog djela poslova!

Sudbina lani imenovanih 68 javnih ovršitelja još je neizvjesna, jer, kažu, na sastanku u Ministarstvu pravosuđa rečeno im je da ih se namjerava ukinuti, a službeno takvu obavijest nisu dobili. Oni, očekivano, smatraju da će javnoovršiteljska ovrha biti učinkovitija i jeftinija od postojeće sudske te upozoravaju da je i Europska komisija pozvala na velik oprez u odnosu na Zakon o javnim ovršiteljima te da će u slučaju odustajanja od primjene sustava javnih ovršitelja Hrvatska morati Europskoj uniji dati uvjerljive argumente za donošenje takve odluke i dokazati učinkovitost novog sustava za koji se opredijelila.

Idi na 24sata

Komentari 19

  • ludom 16.04.2012.

    Ovrhe preko djelovanja javnih ovršitelja su jedine legalne naplate dugova. Ovo što se sada dešava jeste čisti kriminal. Ovrhe vrše raznorazni bilježnici koji su, tko zna na koji način ovlašteni za takve poslove. Sve je to krenulo devedesetih godina , kada su se dozvole djelile po familijarnim vezama a zakon se je donosio kako je to već uobičajeno u Hrvatskoj. To znači da, kada se god promjeni vladajuća ekipa, mijenja zakone po svojoj mjeri. Nije možda ni tako tragično izmjeniti pojedine članke nekog zakona, ali je tragedija što se drznu mijenjati ustav kako kome paše. Pri tome im uopće nije važna činjenica da je ustav jedne države biblija koja se teško može mijenjati. Ovi sada što su na vlasti, uvidjeli su da im se nikako ne isplate javni ovršitelji jer neki od njih drže dobre veze sa bilježnicima, ako nisu i vlasnici nekih. Da sada iznosim cifre, bilo bi predugo, ali većina građana ove jadne države (ne domovine) znade da su upravo javni bilježnici produžena ruka državnog aparata za uzimanje novaca. Sjećam se kako je bilo nekad. Ako si bio dužan neki novac, sudskim putem si ga morao vratiti i točka. Sada je tu osim tih raznoraznih bilježnika umješana FINA koja ama baš ničem ne služi osim izravnim uzimanjem nameta na dug koji građani nisu više u stanju platiti. Osobno sam to osjetio na vlastitoj koži. Na kraju moram reći da su Franjo Tahi i Tito za ovu ekipu bili najobičniji amateri.

  • santimon 13.04.2012.

    dali to nije malo cudno.mislim g.orsat puni svoj ured lovom od ovrha.do kad ce to radit samo se zapitajte jer koliko mislim samo njegove ovrhe se naplacuje

  • brko1 13.04.2012.

    Miljenić ovrhe miljenik!

Komentiraj...
Vidi sve komentare