To je to što me zanima!

Pahor: Zaplet s Hrvatima mogao bi biti vrlo koristan

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je dokumente u kojima objašnjava zašto je Slovenija blokirala Hrvatsku u pregovorima s EU...
Vidi originalni članak

Slovenski premijer Borut Pahor ocijenio je u petak da bi se zaplet nastao nakon što je njegova vlada blokirala otvaranje i zatvaranje većeg broja pregovaračkih poglavlja u pregovorima Hrvatske s Europskom unijom mogao na kraju pokazati i korisnim ako ubrza rješenje graničnog spora.
 - Obje su države sada dobile priliku da osvježe svoje koncepte za rješavanje otvorenih pitanja, a zaplet vidim kao koristan. Ako se predmet koji je taj zaplet izazvao uspješno riješi u razumnom roku, Hrvatskoj neće biti izazvana šteta u njenom relativno brzom ulasku u EU - rekao je Pahor, komentirajući nastalu situaciju na tribini "Večer u Europi" koju je moderirao slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Alojz Peterle. Rješenje zapleta treba biti takvo da se zaštite slovenski nacionalni interesi i omogući nastavak hrvatskih pristupnih pregovora, rekao je Pahor. Da Slovenija nije odlučila izreći rezerve u većem broju poglavlja, istaknuo je na tribini slovenski premijer, došlo bi do zahtjeva za održavanjem referenduma o pristupu Hrvatske Europskoj uniji na kraju njenog pristupnog procesa, što bi moglo dramatično zatrovati odnose dviju susjednih država.

SLOVENIJA OBJAVILA 'ŠTO IH MUČI'
Slovenija nije mogla pristati na većinu poglavlja koja su se trebala otvoriti i zatvoriti u pregovorima Hrvatske i EU-a jer dokumenti iz hrvatske pristupne dokumentacije prejudiciraju granicu te se blokadom usprotivila "jednostranim koracima" na graničnoj crti. Tako je mijenjano stanje zatečeno osamostaljenjem država, a kad ne bi tako reagirala, Slovenija bi pristala na svršen čin, priopćilo je Slovensko ministarstvo vanjskih poslova. Uz svoje primjedbe objavili su i preslike hrvatskih dokumenata. Sedam poglavlja Slovenija je blokirala zbog granice, a četiri zbog drugih sadržaja.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • aksiom 20.12.2008.

    mislim da treba uvest novo pravilo komentiranja. Zabranjeno za slovence,(zato šta me ovaj operater strašno živcira)

  • lobotomix 20.12.2008.

    @ willcraft: ko tebe kamenom ti njega kruhom, a ne obratno. za ovu situaciju je kriva naša diplomacija. oduvijek vodimo mlaku politiku ulizivanja europi, jer imamo nesposobnu diplomaciju. sjetite se rata i neprekidnih povlačenja sa osvojenog teritorija po naredbi europe. da smo pokazali zube na vrijeme i da nismo mlako gledali pljačku ribe po savudrijskoj vali i da smo šutnuli u guzicu jorasa ne bi nam se ovo dešavalo. sada trpimo posljedice, a konačno će biti da ćemo i opet raditi ustupke za više dobro.

  • barkley 20.12.2008.

    operater napuši se kurca

Komentiraj...
Vidi sve komentare