To je to što me zanima!

Pakao po kartici: Od kreditne kartice do ovrhe i crne liste

Minus po tekućem treba koristiti rijetko i što prije ga zatvoriti. No to je najdostupniji oblik kreditiranja i lako je u njega ući. Negativna strana minusa je i rok povrata
Vidi originalni članak

Zaduživanje po minusu na tekućem računu jedan je od najskupljih kredita jer su kamate na minus devet i više posto. Istodobno je takvo zaduživanje najjednostavnije jer se lako i besplatno odobrava korisnicima.

Negativna strana minusa je i rok povrata te mnogi godinama ne uspijevaju zatvoriti svoj minus.

- Zato korištenje minusa treba biti savjesno, odgovorno i racionalno - rekla nam je Yetunde Kristina Škorić, savjetnica za kreditno posredovanje.

U minus zaglibe obično oni koji moraju brzo do gotovine, a za razliku od kredita, koji može biti dugotrajan proces, za odobravanje minusa treba samo osobna iskaznica i nekoliko minuta stajanja za šalterom. Do veće količine novca u kratko vrijeme može se i preko kartica poput MasterCarda i Vise.

- Osnovna razlika minusa i ovih kartica je u načinu otplate potrošenog iznosa. Ovisno o vrsti kartice, povrat potrošenog iznosa ide odmah idući mjesec u cijelosti, na rate ili u postotku. Dozvoljeno potrošeno prekoračenje nije potrebno vratiti odmah tijekom idućeg mjeseca. Povrat odobrenog prekoračenja ide tek po raskidu ugovora ili smanjenjem odobrenog limita. Ne postoji obveza da se svaki mjesec plati i dio duga za iskorišteni dozvoljeni minus - objasnila nam je savjetnica te dodala kako minus ne smije biti dugoročni oblik financiranja. Ako se radi o većem prekoračenju po minusu, dobro ga je zatvoriti gotovinskim kreditom jer oni imaju manje kamate te otplatiti takav kredit na rate. Primjerice, ako je netko 30.000 kuna u dozvoljenome minusu, samo na kamate odlazi u pravilu oko devet posto, i više od 2700 kuna, a kamata se naplaćuje obično zadnjeg dana u mjesecu. Neki završe u “crvenom” zbog te kamate koja stigne na naplatu.

Idi na 24sata

Komentari 162

  • Power_charger 11.11.2019.

    Klasičan balkanski primitivizam u komentarima s najviše pluseva... Ljudi, vrlo jednostavno, trošite koliko imate, odnosno ako nemaš novca da si nešto kupiš onda si to nešto ne možeš kupiti, pa makar u džepu imao 3 kreditne kartice. Vi krivite banke, masone i židove za vlastitu nepromišljenost i lakomost. Naravno da je to izmišljeno da bi banka zaradila, ali na glupim ljudima, zašto dopuštate banci da vas pravi glupima? Dakle, kartice su zapravo jako dobar i koristan izum za one koji znaju kako se time služiti i to okrenuti u svoju korist. Prvo, nemaš prtljanja sa novčanicama i pogotovo kovanicama, ušteda vremena također jer je moguće samo prisloniti karticu na uređaj i gotovo je za sekundu, a ne kao nekada privlačenje/umetanje kartice pa PIN pa što sve ne. Drugo, ako ti trebaš pipati novčanice da bi znao da si potrošio i da bi vodio evidenciju tu onda leži puno veći problem od mržnje prema karticama. Znači na online bankingu piše ti sve, po datumu, iznosu, trgovini gdje je potrošeno, nekada čak smješteno i u odgovarajuću kategoriju, jednostavno i daleko preciznije od vođenja potrošnje na papiru i razmišljanja gdje je što kupljeno i za koliko.

  • edgar2 10.11.2019.

    Početkom 16.stoljeća njemački skolastički filozof Johann Eck uz potporu ugledne i moćne njemačke bankarske obitelji Fugger, koja je bila, između ostalog i glavni financijer dinastije Habsburgovaca izdaje djelo u kojem preporučuje kamatu od 5% kao prihvatljivu ako se vjerovnik i dužnik obostrano tako dogovore.

  • Slavonka60 10.11.2019.

    4.500 kn..imam pravo biti u minusu. Tako sam napravila ugovor sa bankom..kad sam otisla u mirovinu vratila i american i diners karticu jer znam svoje mogućnosti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare