Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
160 komentara

Pakao po kartici: Od kreditne kartice do ovrhe i crne liste

Minus po tekućem treba koristiti rijetko i što prije ga zatvoriti. No to je najdostupniji oblik kreditiranja i lako je u njega ući. Negativna strana minusa je i rok povrata

Foto: 24 sata
160 komentara

Zaduživanje po minusu na tekućem računu jedan je od najskupljih kredita jer su kamate na minus devet i više posto. Istodobno je takvo zaduživanje najjednostavnije jer se lako i besplatno odobrava korisnicima.

Negativna strana minusa je i rok povrata te mnogi godinama ne uspijevaju zatvoriti svoj minus.

- Zato korištenje minusa treba biti savjesno, odgovorno i racionalno - rekla nam je Yetunde Kristina Škorić, savjetnica za kreditno posredovanje.

U minus zaglibe obično oni koji moraju brzo do gotovine, a za razliku od kredita, koji može biti dugotrajan proces, za odobravanje minusa treba samo osobna iskaznica i nekoliko minuta stajanja za šalterom. Do veće količine novca u kratko vrijeme može se i preko kartica poput MasterCarda i Vise.

Foto: 24 sata

- Osnovna razlika minusa i ovih kartica je u načinu otplate potrošenog iznosa. Ovisno o vrsti kartice, povrat potrošenog iznosa ide odmah idući mjesec u cijelosti, na rate ili u postotku. Dozvoljeno potrošeno prekoračenje nije potrebno vratiti odmah tijekom idućeg mjeseca. Povrat odobrenog prekoračenja ide tek po raskidu ugovora ili smanjenjem odobrenog limita. Ne postoji obveza da se svaki mjesec plati i dio duga za iskorišteni dozvoljeni minus - objasnila nam je savjetnica te dodala kako minus ne smije biti dugoročni oblik financiranja. Ako se radi o većem prekoračenju po minusu, dobro ga je zatvoriti gotovinskim kreditom jer oni imaju manje kamate te otplatiti takav kredit na rate. Primjerice, ako je netko 30.000 kuna u dozvoljenome minusu, samo na kamate odlazi u pravilu oko devet posto, i više od 2700 kuna, a kamata se naplaćuje obično zadnjeg dana u mjesecu. Neki završe u “crvenom” zbog te kamate koja stigne na naplatu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message