To je to što me zanima!

Pančić kazneno prijavio HDZ: Ivo Sanader nije djelovao sam

Ne može Ivo Sanader biti kriv za sve, a ostali se ponašaju kao da nisu ništa znali, izjavio je Pančić. Vladimir Šeks smatra kako prijava nije nikakav udar na HDZ
Vidi originalni članak

Čelnik Hrvatskih socijaldemokrata Ivica Pančić podnio je kaznenu prijavu protiv HDZ-a i to temeljem Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. Bez obzira na poziciju Ive Sanadera, traži da se ispita jesu li u eventualnim kaznenim djelima sudjelovali ili za njih znali njegovi najbliži suradnici.

To se prvenstveno odnosi na navodno postojanje "crnih fondova" u HDZ-u, kupnju famoznog Sanaderovog blindiranog BMW-a te na fiktivno zapošljavanje HDZ-ovca Rade Buljubašića u HEP-u. Pančić očekuje da USKOK i Državno odvjetništvo paralelno s istragom protiv Ive Sanadera u navedenim slučajevima istraži eventualnu odgovornost HDZ-a.

Za Pančića ova kaznena prijava je potpora glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, ali i premijerki Jadranki Kosor u njihovoj borbi protiv političke korupcije.

- Ne može Ivo Sanader biti kriv za sve, a ostali se ponašaju kao da nisu ništa znali. Ovo što njemu rade, meni kao iskrenom njegovom protivniku, dođe žao. Ovakvo šutiranje dok se čovjek nalazi u prašini ipak nema smisla - rekao je Pančić. Utvrdi li se odgovornost HDZ-a u bilo kojem od ovih slučajeva, stranka može biti novčano kažnjena i to s najmanje 5000 do najviše 8 milijuna kuna uz obvezu povrata protupravno stečene imovinske koristi. Pančić tvrdi kako su mu i članovi HDZ-a rekli da sve navedene slučajeve treba raščistiti.

- Sigurno 90 posto članstva nije sudjelovalo u nezakonitostima bilo koje vrste i njima kao i javnosti odgovara da se stvori jedna desna konzervativna demokršćanska stranka bez kriminalnih ili korupcionaških elemenata. Smatra da će takvo što doprinijeti ozdravljenju političke scene - izjavio je.

Ivica Pančić gostovao je u vijestima 24sata TV-a. Na pitanje zašto je prijavio HDZ odgovorio je kako je učinio ono što se odavno trebalo napraviti. Istaknuo je kako postupci članova HDZ-a padaju na teret samoj stranci. 

- Mogu govoriti što žele, ali bi bilo dobro da vrate novac koji su uzeli. Priznali su da je postojao "crni fond" te je činjenica kako je novac bio u HDZ-u, a sada je u Uskoku - kazao je Pančić. Dodao je kako će se sve utvrditi istragom. 

Pančić je rekao i kako sve što se događa na hrvatskoj političkoj sceni ne sluti na dobro. Dodaje kako se institucije urušavaju, a najgore još nije ni došlo. Naglasio je kako nije najveći problem u Vladi, već u opoziciji koja ne nudi ništa novo. Smatra da se suština ne bi izmijenila te kako je Hrvatska u iznimno teškoj situaciji.  

Za imovinsku karticu Domagoja Ivana Miloševića je komentirao kako nije sramota biti bogat ni siromašan. Kaže kako bi bilo sporno ukoliko je netko bogatstvo zaradio nezakonito. Smatra kako nisu svi do imovine koju imaju trebali doći krađom.

Šeks: Nije to nikakav udar na HDZ

- Svaki građanin ima pravo podnijeti kaznenu prijavu, a Državno odvjetništvo jedino je mjerodavno odlučivati o njoj - rekao je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks komentirajući Pančićev potez. Smatra da kaznena prijava nije nikakav udar na HDZ.

Idi na 24sata

Komentari 105

  • davidenko1 29.01.2011.

    PANČIĆ ZADAO TEŽAK UDARAC HDZ-u Sigurno da ova kaznena prijava bivšeg ministra i sadašnjeg saborskog zastupinika a vjerovatno i člana buduće široke koalicije na vlasti je veliki problem za HDZ. Naravno u sadašnjem trenutku sigurno Šeks i Kosor svojim autoritetom i utjecajem na Bajića to mogu spriječiti, iako on to tehnički već istražuje , ali naravno da ne ide prema zasebnoj optužnici prema HDZ kao pravnoj osobi. No godina će brzo proći (a vjerovatno i ranije) i novi glavni državni odvjetnik sigurno neće oklijevati pravno provjeriti sve, osobito što u tom predmetu protiv HDZ će imati tako zvučnog svjedoka poput dr.Sanadera. Ovim činom pokazuje se da HDZ nije uspio svima nametnuti jednosmjerni pravac razmišljanja (popt konja koji sa onom konjskom opravom je usmjeren gledati samo jednosmjerno naprijed) ostalim relevantnim sudionicima političke scene. To posebno dokazuje Pančićev istup kao moralne osobe koja nije iskoristila situaciju (poput Lesara i sl.) da se nasladi njegovoj muci, da pozove na njegovo uništenje nego naprotiv realno sagledava, ocjenjuje i prihvaća sadašnju situaciju. Priznaje da mu je bio politički protivnik, ali i priznaje realnu političku situaciju kakva je a ne kako HDZ kaže da je a ona je da samo Sanader ne može biti kriv za sve nego je to njegova organizacija HDZ, a humano čak naglašave neljudski aspekt odnosa i ponašanja prema dr.Sanaderu za što je pokupio više simpatija nego za cijelo vrijeme dok je bi ministar, jer dakle ne gleda mogućnost da zgazi političkog protivnika nego prije svega budi čovjek, humanista, ljudsko biće a tek potom se bori za svoja politička uvjerenja i ostavrenja. Postoji realna opasnost za HDZ da i ostali naglašenije prihvate dr.Sanadera u ovom elementu kojem je sada dakle nezavisni zastupnik kojeg nepravedno progoni HDZ u namjeri bacanje cijelog svog blata na njega s ciljem da sami ostanu čisti te da dakle u tom smislu reagiranju protiv njih a dijelom i u korist dr.Sanadera pa što god da to značilo bilo kome jer ponavljam najvažnije je moral i dostojanstvo vlastitog postupanja i odnos prema osobama kojima su ugrožena osnovna temeljna ljudska prava i koji je progonjen suludim privatnim političkim obračunom. Da, sigurno je Pančić dalekosežno napravio strašan udarac HDZ kojega će tek u vremeno koji dolazi osjetiti jer posljdice konačnih rezultata njegove prijave će biti sigurno velike za njih.

  • HectorTheGreat 29.01.2011.

    nista od toga. prijavio je hdz kome?? hdz-u?? cool. ako bilo tko u ovoj drzavi, pa i pancic, misli da je sudstvo na boli kojoj razini doista neovisno,, nek ode psihijatru...

  • zaki 29.01.2011.

    cudna li naroda pa poslije 20 god lopovluka po narodu naso se jedan s mudima napravit sou u hdzu svaka cast covjeku cak me nezanima iz koje je stranke a lopova u hdz je ca 80% sanader ma je sam krao ali su mu oni samo drzali svice ali nisu oni lopovi samo svica ma nisu ni vidili nista LOPINE

Komentiraj...
Vidi sve komentare