To je to što me zanima!

Papa Franjo naredio: Olakšajte vjernicima poništenje braka

Iz Vatikana kažu da će komisija pokušati 'pojednostaviti proceduru i učiniti ju više motoriziranom, a da se pri tome istovremeno očuva neraskidivost braka'
Vidi originalni članak

Papa Franjo naredio je skupini od 11 teologa i odvjetnika da smisle jednostavniji način kako doći do crkvenog razvoda, odnosno poništenja braka. 

Iz Vatikana su u subotu objavili da će ta komisija pokušati 'pojednostaviti proceduru (poništenja braka) i učiniti ju više motoriziranom, a da se pri tome istovremeno očuva neraskidivost braka'. 

Razvedene ljude koji ne dobiju crkveno poništenje braka, a stupe u drugi građanski brak, Crkva smatra grešnicima te se oni ne smiju pričestiti. No i to bi se uskoro moglo promijeniti, natuknuo je u veljači njemački kardinal Walter Kasper koji je blizak Papin suradnik. 

Petorica kardinala se protive: Suprotstavili se Papi

To je naljutilo konzervativnu struju u Vatikanu, posebno petoricu kardinala koji se protive pričešćivanju rastavljenih i ponovno vjenčanih. Čak su napisali i knjigu o tome i otvoreno se suprotstavili Papi.

Ovo je samo jedna u nizu promjena koje Papa pokušava uvesti u Crkvu. Nedavno je krstio 31 bebu nevjenčanih roditelja i savjetovao svim svećenicima da čine isto, što je također protivno crkvenim pravilima. 

Papa naginje liberalima

Papa se za sada nije izjasnio ni za jednu struju u Vatikanu, no svojim djelima i izjavama pokazao je da naginje liberalima. Upozorio je u petak Crkvu da odoli napasti da 'kodificira vjeru u pravilima kako su to činili pisari i Farizeji u Isusovo doba'. 

O braku će vrh Crkve razgovarati sljedećeg mjeseca

Idi na 24sata

Komentari 100

  • gilera511 24.09.2014.

    svaka cast!!! papa legenda

  • SUSSIE_1 22.09.2014.

    Slažem se s papinim prijedlogom. Jer već i do sada je postojala mogućnost poništenja braka i to su uglavnom dobivali bogatiji. Zašto bi neka jadna siromašna neobrazovana žena koja možda živi u paklu nasilja,,alkohola...morala ostati u takvom braku? koliko ima slučajeva ubojstava.. Zašto ne bi smjela na pričest ispovijed...ako je stvorila novi dom s nekim normalnim? Vrlo često se brak raspada zbog JEDNOG od supružnika pa bi krivca za razvod trebalo sankcionirati, a žrtvu rehabilitirati.

  • lunaaast 22.09.2014.

    Svaka čast!

Komentiraj...
Vidi sve komentare