To je to što me zanima!

Papa Franjo šalje kontrolu u nadbiskupiju u Koelnu zbog odnosa prema pedofiliji

Kardinal Reiner Maria Woelki, već se mjesecima nalazi na udaru kritika zbog odnosa prema procesu rasvjetljavanja slučajeva seksualnog iskorištavanja djece, koje je provodilo svećenstvo, u toj nadbiskupiji
Vidi originalni članak

Papa Franjo šalje kontrolu u najveću njemačku nadbiskupiju u Koelnu zbog dugogodišnjih probleme u odnosu prema skandalima oko seksualnog zlostavljanja maloljetnika, priopćeno je u petak.

„Poslanici Svete Stolice pokušat će u prvoj polovici lipnja stvoriti detaljnu sliku komplicirane pastoralne situacije u Koelnu. Oni će istražiti eventualne greške kardinala Reinera Marie Woelkija “, stoji u priopćenju urede pape Franje.

Nadbiskup Koelna, kardinal Reiner Maria Woelki, već se mjesecima nalazi na udaru kritika zbog odnosa prema procesu rasvjetljavanja slučajeva seksualnog iskorištavanja djece, koje je provodilo svećenstvo, u toj nadbiskupiji.

POVIJESNI POSJET IRAKU Papa Franjo: Dosta je nasilja i korupcije. Neka utihne oružje

Woelki je prvo mjesecima onemogućavao objavljivanje prvog stručnog vještačenja na ovu temu pozivajući se na pravne nedoumice a zatim je naručio i drugo vještačenje.

Drugo vještačenja ne opterećuje Woelkija nego drugu dvojicu biskupa koji su bili aktivni u koelnskoj nadbiskupiji u vrijeme počinjenje kaznenih djela nad maloljetnicima.

Kao kontrolori koji će istražiti stanje u koelnskoj nadbiskupiji izabrani su kardinali Anders Arborelius iz Stockholma i Johannes van den Hende iz Rotterdama.

Koelnski nadbiskup Woelki je pozdravio njihov dolazak.

IZDAO NOVI DEKRET Papa pojačao kontrolu nad vatikanskim financijama nakon velikog nekretninskog skandala

„Pozdravljam to da ovom posjetom papa Franjo želi stvoriti vlastitu sliku o neovisnom istraživanju o događajima u nadbiskupiji Koelna“, rekao je Woelki.

On je izjavio da je još u veljači Papu detaljno izvijestio o rezultatima vještačenja.

Koelnska nadbiskupija se unatoč vještačenju koje skida krivnju sa sadašnjeg nadbiskupa već mjesecima nalazi u krizi koja se odražava i u velikom broju istupanja iz redova Katoličke Crkve.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare