News

Komentari 0

Papa Franjo šalje kontrolu u nadbiskupiju u Koelnu zbog odnosa prema pedofiliji

Papa Franjo šalje kontrolu u nadbiskupiju u Koelnu zbog odnosa prema pedofiliji

Kardinal Reiner Maria Woelki, već se mjesecima nalazi na udaru kritika zbog odnosa prema procesu rasvjetljavanja slučajeva seksualnog iskorištavanja djece, koje je provodilo svećenstvo, u toj nadbiskupiji

Papa Franjo šalje kontrolu u najveću njemačku nadbiskupiju u Koelnu zbog dugogodišnjih probleme u odnosu prema skandalima oko seksualnog zlostavljanja maloljetnika, priopćeno je u petak.

„Poslanici Svete Stolice pokušat će u prvoj polovici lipnja stvoriti detaljnu sliku komplicirane pastoralne situacije u Koelnu. Oni će istražiti eventualne greške kardinala Reinera Marie Woelkija “, stoji u priopćenju urede pape Franje.

Nadbiskup Koelna, kardinal Reiner Maria Woelki, već se mjesecima nalazi na udaru kritika zbog odnosa prema procesu rasvjetljavanja slučajeva seksualnog iskorištavanja djece, koje je provodilo svećenstvo, u toj nadbiskupiji.

Woelki je prvo mjesecima onemogućavao objavljivanje prvog stručnog vještačenja na ovu temu pozivajući se na pravne nedoumice a zatim je naručio i drugo vještačenje.

Drugo vještačenja ne opterećuje Woelkija nego drugu dvojicu biskupa koji su bili aktivni u koelnskoj nadbiskupiji u vrijeme počinjenje kaznenih djela nad maloljetnicima.

Kao kontrolori koji će istražiti stanje u koelnskoj nadbiskupiji izabrani su kardinali Anders Arborelius iz Stockholma i Johannes van den Hende iz Rotterdama.

Koelnski nadbiskup Woelki je pozdravio njihov dolazak.

„Pozdravljam to da ovom posjetom papa Franjo želi stvoriti vlastitu sliku o neovisnom istraživanju o događajima u nadbiskupiji Koelna“, rekao je Woelki.

On je izjavio da je još u veljači Papu detaljno izvijestio o rezultatima vještačenja.

Koelnska nadbiskupija se unatoč vještačenju koje skida krivnju sa sadašnjeg nadbiskupa već mjesecima nalazi u krizi koja se odražava i u velikom broju istupanja iz redova Katoličke Crkve.

Najčitaniji članci