To je to što me zanima!

Papa je zatražio od čelnika u Meksiku da osiguraju pravdu

Papu su u petak po dolasku u Meksiko pozdravile tisuće oduševljenih vjernika i orkestar marijačija. U subotu ga je dočekalo razdragano mnoštvo na izlasku iz nuncijature
Vidi originalni članak

Papa Franjo u subotu je od meksičkih čelnika zatražio da osiguraju "stvarnu pravdu i djelotvornu sigurnost" u zemlji u kojoj se ukorijenilo nasilje te da se odreknu svojih "povlastica", na početku petodnevnog posjeta toj zemlji koja je druga u svijetu po broju katoličkih vjernika.

Papu Franju (79), kojeg su već u petak po dolasku u Meksiko pozdravile tisuće oduševljenih vjernika i orkestar marijačija, u subotu ujutro je dočekalo razdragano mnoštvo na izlasku iz nuncijature, gdje je nakratko na glavu stavio sombrero.

U Predsjedničkoj palači sastao se s predsjednikom Enriqueom Penom Nietom i meksičkom političkom elitom koju je pozvao da stanovništvu osiguraju "stvarnu pravdu" i "djelotvornu sigurnost" dok zemlja tuguje zbog 49 poginulih u sukobu u zatvoru u Monterreyju. Pozvao ih je i da odustanu od svojih povlastica.

"Svaki put kada tražimo put povlastica i osobne koristi za pojedince, prije ili kasnije društveni život postaje plodno tlo za korupciju, krijumčarenje droge, odbacivanje drukčijih kultura, nasilje, trgovinu ljudima, otmice i smrt".

Papa je usto odao priznanje "bioraznolikosti" i "multikulturalnosti" u Meksiku, što su teme koje mu leže na srcu kao papi koji se brine za okoliš i bogatstvo urođeničkih kultura.

Sveti Otac je u subotu pozvao biskupe da se "hrabro" uhvate ukoštac s krijumčarenjem droge i s nasiljem, u nagovoru u katedrali u Ciudad de Mexicu.

"Razmjeri tog fenomena, zamršenost njegovih uzroka, veličina njegove rasprostranjenosti koja uništava poput metastaza (...) i težina sukoba (...) ne dopuštaju nama, pastirima Crkve, da se sklonimo iza puke osude, nego zahtijevaju proročku odvažnost", rekao je Papa pred meksičkim biskupima.

Papa će u subotu poslijepodne po meksičkom vremenu služiti misu u Bazilici Gospe od Guadalupe.

U nedjelju će posjetiti Ecatepec, prenapučeno prigradsko naselje Ciudad de Mexica, u kojemu je dramatično porasla stopa nasilja, napose nad ženama.

Nakon toga će pohoditi Chiapas, najsiromašniju saveznu državu, gdje će služiti misu na trima urođeničkim jezicima (totzil, tzeltal i chol) i potvrditi uredbu kojom se odobrava uporaba tih jezika u liturgiji.

Na kraju svog putovanja Papa će posjetiti zatvor u Ciudad Juarezu i služiti svetu misu u El Pasu, na granici sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Skårlia 14.02.2016.

    Trazis u Mexicu ono sto je nemoguce.

  • bromokriptin 13.02.2016.

    Najbolji i najnoviji filmovi, HD kvaliteta, potpuno besplatno -> www.filmski-kutak.net . Uživajte! :)

  • SAINT 13.02.2016.

    što će srpska crkva reć o Stepincu je nebitno za nas Hrvate on je SVETAC.

Komentiraj...
Vidi sve komentare