To je to što me zanima!

Papa odao počast Hrvatu koji je spašavao Židove

Sveti otac Benedikt XVI u Jeruzalemu je odao počast grupi od pet preživjelih žrtava holokausta. Među njima je bio i Ivan Vranetić iz Topuskog
Vidi originalni članak

Papa Benedikt XVI u ponedjeljak je u dvorani sjećanja jeruzalemskog muzeja Yad Vashem odao počast i grupi od petero preživjelih žrtava holokausta. Među njima je bio i Ivan Vranetić koji je spašavao Židove u Hrvatskoj.
- Molio sam Papu da mi još produlji život jer bih želio posjetiti grob roditelja u Topuskom. Nije na to ništa rekao, već mi je dugo i čvrsto stiskao ruku pozorno slušajući moju životnu priču koju je iznosio ravnatelj muzeja - rekao je za Jutarnji list Ivan Vranetić. Ivan je u Topuskom spasio mnoge Židove tijekom Drugog svjetskog rata, a među njima i ljubav svog života, Ernu Montilio. Nju su oslobodili partizani iz talijanskog zatočeništva. Erna je tada bila udovica, a Vranetić je njoj i njezinim obiteljima ponudio smještaj. Među njima se tada razvila ljubav. Nakon rata Ivan je s Ernom otišao u rodno Sarajevo. Nakon toga njegov otac se razbolio pa je majka Ivana zatražila da se vrati doma. Nisu se vidjeli 18 godina. Erna se u međuvremenu preudala i ponovno ostala bez muža. Tada se odselila u Izrael, a s Ivanom je ostala u kontaktu preko pisama. U Izraelu se nisu mogli odmah vjenčati. I napokon kad im je to uspjelo 1995. godine, Erna je ubrzo preminula.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • trešnja 13.05.2009.

    Ovdje ima netko problema sa čitanjem,rekoh...radno mjesto,a ne vrijeme.A kakav je to težak teret na leđima tih kičenih grobova?Ako hoću činiti dobro ne trebam biti niti papa niti biskup,već samo imati osječaj i sluh za nečije stiske! Riječ \"sveti otac\" nikako nije primjerena za bilo koga na ovoj zemlji osim za dragog Boga,tko se s Njim poistovječuje,a ujedno ima nagrabljeno sve bogatstvo i zlato ovog svijeta je više nego bogohulno i oholo.

  • HrvatskaHrvatima 13.05.2009.

    mislis da mu je radno vrijeme izmisljeno?? njemu i svim biskupima kardinalima pa cak i svecenicima.....?? oni unaprijed za sljedecu godinu imaju pripremljen raspored kada idu,gdje idu za koga lobiraju kome pomazu tocno sve od 0-24 h,a ako mislis da je biti zabavno biskup i lako pa onda budi ti,imas osigurano prebivaliste,hranu i pice i to je sve sto uopce imas,ostalo je sve rad,rad i rad!

  • trešnja 13.05.2009.

    S toliko godina bi morao već znati da mu papa ne može produžavati život.Ja ne mogu vjerovati koliko su ljudi opsjednuti s papom...pa on je čovjek kao i svi mi samo što mu je radno mjesto izmišljeno i živi na tuđi račun!

Komentiraj...
Vidi sve komentare