To je to što me zanima!

Papa stigao u Mađarsku, ali će se zadržati samo 7 sati. Planira 30 minuta pričati s Orbanom...

Papa Franjo sletio je u nedjelju rano ujutro u Budimpeštu gdje će slaviti misu kojom će zatvoriti veliki međunarodni vjerski kongres, no u žiži medijskog zanimanja je njegov kratki susret s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.
Vidi originalni članak

Poglavar 1,3 milijarde katolika u svijetu razgovarat će s  Viktorom Orbanom trideset minuta u Muzeju lijepih umjetnosti u Budimpešti kojemu će nazočiti i predsjednik Janos Ader te dvojica visokih dužnosnika Rimske kurije.

Mediji nagađaju hoće li papa Franjo, poznat po izravnom obraćanju, u razgovoru s Orbanom spomenuti pitanja u kojima se njih dvojica razilaze kao što su migranti i tolerancija prema LGBT+ osobama.

Argentinski papa neumorno poziva na pružanje pomoći izbjeglicama svih vjeroispovijesti koji dolaze kucati na vrata bogatih u bijegu od rata i bijede, u čemu ponekad nailazi na nerazumijevanje i unutar same Katoličke crkve. 

Mađarskoj kratki posjet, a u Slovačkoj tri dana

Mediji naklonjeni Orbanu išli su čak tako daleko da su papu Franju nazvali "glupanom".

Pritom su upozorili da će se Papa u Budimpešti zadržati samo sedam sati, a u susjednoj Slovačkoj tri dana tijekom pravog službenog posjeta.

NEOBIČNO KRATAK BORAVAK Papa Franjo će u Mađarskoj biti samo 7 sati: To je poruka da se ne slaže s Viktorom Orbanom?

"On želi poniziti Mađarsku", rekao je jedan televizijski komentator komentirajući kratkoću posjeta.

ProOrbanovi mediji čak su nazali Svetog Oca "antikršćaninom" ili čak "Soros papom" uspoređujući ga s  Gerogom Sorosom, američkim milijarderom i filantropom mađarskog podrijetla koji je crvena krpa krajnjoj desnici.

Papa zapravo dolazi u posjet Budimpešti na poseban poziv Međunarodnog euharistijskog kongresa, po uzoru na papu Ivana Pavla II., koji je sudjelovao na takvom događaju 1985. u Nairobiju u Keniji

Jorge Bergoglio, i sam iz obitelji talijanskih migranata koji su stigli u Argentinu, neprestance podsjeća staru Europu na njezinu vlastitu prošlost iseljavanja i primanja pridošlih koji su je pomagali graditi.

Pritom Papa nikada ne proziva imenom političke čelnike, ali progovara protiv "suverenizma" i obilježavanja stranaca kao krivaca "u govorima nalik Hitlerovima iz 1934".

IMA VOĆE IZ BIBLIJE Papa stiže u Mađarsku, dočekat će ga kolačem 'Zalogaj neba'

Svojim protivnicima, papa Franjo redovito odgovora da je pomagati isključenima u srži kršćanstva.

U travnju 2016. Franjo je za posjeta grčkom otoku Lezbosu rekao "Svi smo mi migranti" i poveo sa sobom u Rim tri sirijske muslimanske obitelji kojima su kuće bile bombardirane.

U to vrijeme mađarsko vodstvo podiže zidove na granici kako bi spriječilo dolazak muslimana i branilo kršćansku Europu.

Doći će 75.000 vjernika

Želeći izbjeći svaku polemiku uoči dolaska prvog Pape nakon Ivana Pavla II. 1996. godine svećenici ističu program "Hungary Helps" kojim pomažu ljude u nesreći omogućujući im da ostanu u svojoj domovini, gradeći crkve ili škole.

Mađarska "nije bogata zemlja", ali ona je pomogla izgraditi crkve i škole u Siriji i šalje liječnike u Afriku, rekao je otac Kornél Fábry, glavni tajnik 52. Međunarodnog euhairstičkog kongresa koji traje tjedan dana. 

"Većina Mađara govori isto: mi ne moramo donositi teškoće u Europu, ali moramo pomoći ondje gdje teškoća stanuje", navodi svećenik. 

U Budimpešti će se Papa sastati s biskupima i predstavnicima drugih vjerskih zajednica, među njima židovske zajednice, a ona mađarska je među najvećima u Srednjoj Europi s oko 100.000 članova. .

Krajem prijepodneva nakon vožnje papamobilom Papa će slaviti misu na otvorenom kojoj bi trebao prisustvovati i premijer Viktor Orban.

Očekuje se dolazak oko 75.000 vjernika.

U gradu kojim vlada oporba premijeru Orbanu, osvanuli su plakati "dobrodošlice" papi Franji kojima u  znak pohvale Papinim pozivima na solidarnost i toleranciju prema manjinama.

Ovo 34. putovanje izvan Italije pape Franje, koji ima 84 godine, događa se dva mjeseca nakon njegove operacije na debelom crijevu pod općom anestezijom i desetodnevnog oporavka u bolnici.

POGLEDAJTE I LIVE PRIJENOS 24. SUSRETA ZA RUDIJA: 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • prokurator 12.09.2021.

    pričao sa orbanom 30 minuta??? hahahahahaha puno mu je i posvetio :D

  • 12.09.2021.

    sva sreća da međugorjeneće nikad imat pistu

  • 12.09.2021.

    Admine di su ovdje kartoni i brisanje komentara Ovo je mrznja i vrijedjanje osjecaja svih Rimokatolika Ah da kartoni se dobivaju samo ako u negativnu konteksu spomenes nebeski narod

Komentiraj...
Vidi sve komentare