To je to što me zanima!

Pape kroz povijest: Pustinjaci i imućni vladari s devetero djece

Prema proročanstvu svetog Malahije, nadbiskupa u Irskoj iz 12 stoljeća posljednji papa će nositi ime Petar II., a bit će ukupno 277 poglavara Katoličke crkve
Vidi originalni članak

Papa Celestin V. iz 1294. godine na toj je funkciji bio samo pet mjeseci. Onda je izdao dekret kojim se omogućuje da se Papa povuče. Tada se povukao i ostatak života proveo kao pustinjak u maloj spilji. Prije njega su samo dvojica pape odstupila, Benedikt IX. 1045. godine i njegov nasljednik Grgur VI. godinu dana kasnije.

Otac i sin

Papa Silverije (536. – 537.) bio sin pape Hormizde (514. – 523.), a dvojica rođene braće naslijedili su jedan drugog na Apostolskoj stolici. Najkraći pontifikat je imao Stjepan. Za Papu je izabran 752. godine. Umro je tri dana nakon toga. U novijoj povijesti najkraći pontifikat je imao  papa Ivan Pavao I., prethodnik Ivana Pavla II. Na toj je funkciji bio samo 33 dana. Ivan Pavao II. je bio Papa  27 godina.

Kupio prijestolje

Papa Aleksandar VI., svjetovnog imena Rodrigo de Borgia bio je bogati vinogradar koji je kupio prijestolje. Navodno je imao devetero djece. 

Proročanstvo: Bit će 277 Papa

Jedan od kurioziteta u povijesti papa je i takozvano proročanstvo Svetog Malahija, nadbiskupa u Irskoj iz 12. stoljeća, po kojem će posljednji papa nositi ime Petar II., a bit će 277. papa.

Idi na 24sata

Komentari 54

  • seljak maybe seljober 12.02.2013.

    čovijek ko svjesno biće mora imati bilo kakvu duhovno-božansku materiju u kojoj če u najtežim situacijama svog kratkog života potražiti utjehu koja če mu pomoči da pronađe izlaz bez obzira o kojoj je vjeri riječ jer vjerovanje u nešto dobro i duhovno liječi i najsmrtonosnije rane i to je normalno ali nije normalno da se duhovni vođe okorištavaju na temelju nečijeg jada i bijede, pa zar su svi danas skroz poludjeli da se sve na svijetu mjeri u obliku novca koji je uostalom samo papir,ali čini se da je to uistinu samo tako, pa se i vjera pretvorila u dobro organiziranu firmu kojoj je stalo samo do profita

  • JohnNista 11.02.2013.

    pobro ako ti se nesviđaju informacije o vatikanu i papi uzmi i čitaj jutarnji ili dr. i uživaj

  • WOMANIZER 11.02.2013.

    puno ih je bilo, najdraži papa mi je ivan pavao 2.! :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare