To je to što me zanima!

"Ovo je zadnja prilika, ako odbijemo, bit ćemo prosjaci"

Na summitu država G20 koji je danas završio u Cannesu predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso kazao je kako se nada da će Grčka ostati u Europi
Vidi originalni članak

Grčki će parlament večeras izglasati povjerenje Vladi premijera Georgea Papandreoua. U parlamentu još uvijek traje debata o situaciju u njihovoj državi, a glasanje bi trebalo biti u 23 sata po našem vremenu, piše BBC.

- Uspjeh je bio osigurati dogovor s Europskom unijom o otpisu dugova. To je dogovor koji nam daje sigurnost, koji nam garantira ostanak u uniji, koji briše veliki dio naših zajmova i osigurava vrlo niske kamate. Ovo će nam olakšati posao u idućih nekoliko godina. Ne smijemo izgubiti ovaj dogovor - on je nacionalni prioritet - kazao je grčki premijer George Papandreou zastupnicima u parlamentu.

- Ovo je velika prilika, možda i zadnja, da obnovimo našu zemlju. Inače, bit ćemo prosjaci - rekao je. Dodao je kako bi prijevremeni izbori u ovom trenutku bili katastrofa za njihovu državu.

- U političkom sustavu nam je potreban najširi mogući dogovor - kazao je večeras u parlamentu ministar zaštite okoliša George Papaconstantinou o ratifikaciji spašavanja Grčke od strane Europske unije.

- Dogovor o otpisu dugova to zahtjeva. Zbog toga je Vlada tražila glas povjerenja - rekao je. 

Inače, Socijalistička stranka premijera Papandreoua PASOK u parlamentu ima većinu, no hoće li dobiti povjerenje još je upitno zato što je nekolicina njegovih zastupnika zaprijetila da mu neće dati glas.

- Ovo nije glas za premijera. Ovo je glas za nastavak rada naše Vlade. Bit će katastrofalno za nas ako ne dobijemo glas povjerenja zato što će se stvoriti pravi politički kaos, a time će se i "nahraniti" anarhija na ulicama - kazala je zastupnica PASOK-a Elena Panaritis.

Na summitu država G20 koji je danas završio u Cannesu predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso kazao je kako se nada da će Grčka ostati u Europi, ali da država mora preuzeti odgovornost koju ima kao članica unije.

S druge strane, grčki ministar financija Evangelos Venizelos rekao je danas Europskoj komisiji kako neće biti referenduma kojim bi se glasalo treba li EU otpisati polovicu grčkog duga.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • gogson00 06.11.2011.

    Ako shvatite da u današnjem svijetu (prije nije bilo tako) emisija novca ulazi u optjecaj isključivo kao dug, na kojega se plaćaju kamate, shvatit ćete da ono što se događa Grčkoj danas, dolazi na vrata svima onima koji su prihvatili takav financijski sustav. Ako je sav novac koji je u optjecaju nastao kao dug, tada shvaćamo da se kamate nemaju od čega otplatiti, jer država ima samo onolikko novca koliko je pozajmila. IZ tog razloga je potrebno nanovo se zadužiti,uz kamate, kako bi se otplatile kamate od prošlog zaduživanja. I tako dalje, zaduživanja se nastavljaju dok se ima što ponuditi kao jamstvo u slučaju nemogućnosti vraćanja duga. Kad toga nestane, državi će smanjiti kreditni rejting, te ona više nema mogućnosti zaduživanja, osim kod MMF-a koji će postaviti uvjete za državu kako bi joj odobrio taj zajam, koji je također uz kamate. Jednom kad se uđe u taj začarani krug, nema izlaza, jer se daljnjim zaduživanjem samo prolongira neizbježno, a što se dulje čeka, gore će posljedice biti. Ne krivite Grčku, kriv je sustav emisije novca isključivo kao duga.

  • zelot 05.11.2011.

    Onaj tko nije na državnoj sisi ne mora se bojati rezova i odricanja.

  • user_92332 05.11.2011.

    Sve zemlje EU-a su u ogromnim dugoviuma, osim Estonije i Luksemburga, a Italija je po udjelu javnog duga u BDP-u odmah iza Grčke, s tim što je njezin dug prešao 2 bilijuna!! Otpis pola dugova Grčkoj,vrlo je loš signal Italiji pa i drugim članicama EU-a koje su se približile psihološkoj granici od 100% udjela javnog duga u BDP-u.Sasvim je vidljivo da Uniju čeka kolaps, a mogućnost da se Kina uključi u spašavanje tonućeg diva sve je manja.

Komentiraj...
Vidi sve komentare