To je to što me zanima!

Parlament Makedonije potvrdio sporazum s Grčkom o nazivu

Makedonski narod treba ga prihvatiti na referendumu, za koji se još ne zna kad će se održati, a potom treba doći do ustavne promjene koju makedonski parlament treba ponovno prihvatiti
Vidi originalni članak

Makedonski parlament u utorak je ratificirao povijesni sporazum postignut u nedjelju između Atene i Skoplja o preimenovanju države u "Republika Sjeverna Makedonija". 

Dogovor je prihvatilo 69 od sveukupno 120 makedonskih zastupnika. Nacionalistička stranka VMRO-DPMNE nije sudjelovala na glasovanju.

Time je završen jedan od najdugovječnijih sukoba između dviju europskih država, no dogovor još mora proći niz prepreka prije no što stupi na snagu. 

Makedonski narod treba ga prihvatiti na referendumu, za koji se još ne zna kad će se održati, a potom treba doći do ustavne promjene koju makedonski parlament treba ponovno prihvatiti, ovaj put dvotrećinskom većinom. 

U zamjenu za promjenu imena Skoplje očekuje otvaranje pregovora o pristupu Europskoj uniji na summitu krajem lipnja te pozivnicu za članstvo u NATO savezu. 

Ako makedonska vlada ne uspije provesti ustavnu promjenu kroz parlament, u kojem samostalno nema dovoljnu većinu, "pozivnica u NATO će se poništiti, a pregovori s EU-om zaustaviti", upozorio je grčki premijer Aleksis Cipras.

Grčka Makedoniji zamjera upotrebu tog imena jer smatra da se ona odnosi na povijesnu grčku regiju.  

Idi na 24sata

Komentari 1

  • efteling 19.06.2018.

    makedonci?Najmanje stete u ratu imali a najvise u posleratnom periodu.35% albanaca...ukljesteni izmedju njih,Bugara i Grcke...Cak se ne mogu upisati ni u NATO kako treba...Verujem da je i mnogim Hrvatima njih zao kao i meni.U obracunu velikih sila na Balkanu...onako mali i bez zastite ikoga...Da bi sacuvali jezik i kulturu...bi se okrenuli Bugarskoj...a stvarnost su Albanci.Teroristicki napad na Kumanovo im je zatvorio sva vrata.Kao da se nista nije dogodilo....Ucenili ih...ponizili i to u sred svetske borbe protiv terorizma....I sad idu protiv bica svoje kulture...istorije...Grcke.Zato mi je njih zao...

Komentiraj...
Vidi sve komentare