To je to što me zanima!

Parlament odlučio: Makedonija je postala Sjeverna Makedonija

Od ukupno 120 zastupnika u makedonskom parlementu za promjenu imena glasalo je 80 zastupnika, taman koliko je potrebno za promjenu ustava...
Vidi originalni članak

Zastupnici makedonskog parlamenta izglasali su promjenu imena države, pa će umjesto Makedonije ime države biti Republika Sjeverna Makedonija

Za promjenu ustava glasalo je ukupno 80 zastupnika od njih 120 jedva dvije trećina glasova svih zastupnika koliko je potrebno za promjenu ustava. Nakon promjene imena Grčka će Republici Sjevernoj Makedoniji odblokirati euroatlantske integracije, piše Reuters. 

POVIJESNI SPORAZUM Grčka i Makedonija potpisale sporazum o imenu Makedonija

Sporazum o promjeni imena između Grčke i Makedonije sklopljen je još u lipnju ove godine, nakon 27 godina natezanja oko prva na ime.

Grčka je naime tvrdila da ime Makedonija ima teritorijalne pretenzije prema istoimenoj grčkoj pokrajini i da polaže pravo na drevnu grčku kulturu i civilizaciju.

REFERENDUM Makedonija: Odaziv je manji od 35 posto, birališta zatvorena

Na referendumsko odlučivanje po pitanju imena krajem rujna ove godine na birališta je izašlo tek manji od 35 posto, što  je manje od minimalnih 50 posto koliko je potrebno da referendum bude važeći.

Sada je još na grčkom premijeru da uvjeri većinu koja odluku mora ratificirati u grčkom parlamentu. Naime, grčki nacionalisti, među kojima su i Ciprasovi koalicijski partneri, protive se tome da Republika Sjeverna Makedonija koristi ime Makedonija u bilo kojem obliku. 

 

Idi na 24sata

Komentari 94

  • efteling 21.10.2018.

    Sto je onda sledeci korak=Zabraniti Makedoncima se tako naziovati vec pusineznamsto narodom....I to proglasiti pobedom demokracije gde je na referendumu izostao minimum glasova za tako nesto tvrditi....i svi ovi komentari koje ovde citam....u biti negiraju Makedonsku naciju u ime neke demokracije...cije...Mozda postanu Bugari...jer im je izbor Albanci ili Bugari...sto mu dodje na isto...kao da ne postoje...

  • I.r.a. 20.10.2018.

    Cestitke Makedonskom narodu i samo hrabro naprijed!

  • ajetodoo 20.10.2018.

    Bit će opet problema kad dođe do zamjene polova , sjeverni -južni. Nedavno je to izjegnuto, ali nikad se ne zna.

Komentiraj...
Vidi sve komentare